Sandu Ionut – Declarație politică – Introducerea CSAT în procesul de avizare a construcției de hidrocentrale este o ciudățenie inutila

Adresată de către domnul senator: SANDU Mircea – Ionuţ

Circumscripția electorală: Nr. 20, Gorj

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)


Titlul declaraţiei politice: Introducerea CSAT în procesul de avizare a construcţiei de hidrocentrale este o ciudăţenie inutilă

Stimaţi colegi,

Intenţia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de a transforma Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în for avizator pentru construcţia de hidrocentrale este o prostie şi o bizarerie din perspectivă administrativă şi legală. Această dorinţă este cu atât mai bizară cu cât demnitatea în cauză nu asigură, în mod necesar, un loc în CSAT. Deci, Burduja fie vrea şi el să facă parte din CSAT, fie vrea să-şi ascundă propria neputinţă în spatele unei instituţii care, prin definiţie, are şedinţe nepublice.

În esenţă, discutăm despre o derobare de responsabilitate şi o formă de escapism politico-administrativ. Da, AUR este de acord că România are un potenţial hidroenergetic fabulos şi că trebuie să implementăm proiecte majore în această zonă, dar asta nu trebuie făcut prin intermediul unor instituţii care nu au atribuţii în acest sens. Dacă este nevoie de modificat legislaţia, astfel încât şantajul practicat de anumite ONG-uri de mediu să nu poată bloca proiectele de infrastructură, există toată disponibilitatea de a acţiona în acest sens. De altfel, merită reamintit că, datorită AUR, centrala Mintia a devenit proiect de importanţă naţională, ceea ce este o dovadă clară a disponibilităţii noastre de a apăra interesele strategice ale României în zona energetică.

Inclusiv din perspectiva birocraţiei pe care ar presupune-o avizarea construcţiei de hidrocentrale de către CSAT, trebuie spus că un asemenea scenariu nu face decât să adauge paşi procedurali suplimentari şi să întârzie orice tip de acţiune concretă. Ca să nu mai vorbim de faptul că s-ar poziţiona pe o astfel de temă oameni care habar nu au ce presupune activitatea de producţie de energie, deciziile în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării fiind luate doar prin unanimitate.

Dacă vrea neapărat să ajungă în CSAT, Burduja ar putea fi chemat să explice cum se face că, în 2024, producţia hidro a scăzut cu 23,9% faţă de 2023. Şi cum se face că, în primele două luni ale lui 2025, producţia în hidrocentrale s-a înjumătăţit (57,5%) faţă de acelaşi interval din 2024, în condiţiile în care nu a fost secetă şi debitele Dunării şi ale celorlalte râuri au fost în cote normale.

Abia acesta este un subiect în care se poate face o verificare privind afectarea securităţii naţionale. Şi asta, mai ales în condiţiile în care am importat curent electric foarte scump, chiar înainte de a se lua decizia continuării plafonării preţurilor la energie electrică.

                                  

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]
​Deficitul guvernamental ajustat sezonier a crescut, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, […]
Alegerile prezidențiale de anul acesta au demonstrat că românii, oriunde s-ar afla — în țară […]
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții […]
Suntem, la nivel internațional, martorii unei schimbări de paradigmă în timp real. Una în care […]
         Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a atrage atenția asupra unei situații care afectează nu […]