Către: Ministrul Energiei,
Domnul Virgil Daniel POPESCU
De la: Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN
Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău
Obiectul întrebării: Avantajele exploatării “Instalației românești de gazeificare a deșeurilor cu dublă cracare”.
Domnule ministru,
România produce, oficial, aproximativ 5,5 milioane de tone de deșeuri organice anual. De asemenea, este invadată constant cu importante cantități de gunoaie trimise de alte țări.
Prin exploatarea “Instalației românești de gazeificare a deșeurilor cu dublă cracare” România deține soluția viabilă și brevetată pentru rezolvarea problemei deșeurilor organice eterogene, cât și pentru obținerea directă de energie verde regenerabilă cu finalitate în energie electrică verde în bandă, agent termic, combustibili sintetici verzi, hidrogen verde și îngrășăminte chimice verzi.
Procesând 1 tonă de deșeu organic se pot obține 200 kg combustibili sintetici sau 120 kg hidrogen sau 0,8 MWh energie electrică sau 1,1 tone uree și azotat de amoniu, produse verzi fără amprentă de carbon.
Gazeificarea deșeurilor organice este singura soluție nepoluantă, viabilă, rentabilă, conformă GREEN DEAL și pe care trebuie să o integrați în Strategia energetică a României.
Prin urmare, vă adresez următoarele întrebări:
- De ce în Proiectul de lege privind aprobarea O.U.G. nr.143/2021 pentru modficarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012 nu este prevăzut la pct.43, pct.95, al art.3 unde se enumără sursele de energie regenerabilă nu se specifică și “energie fără amprenta de carbon obținută prin gazeificarea materialelor organice nefolosite (termică, electrică, gaze energetice, combustibili sintetici și amoniac)?
- De ce în documentele ministerului pe care îl conduceți, deșeurile organice nu sunt considerate materii regenerabile, deși ele sunt generate de ciclurile vieții și sunt, practic, inepuizabile?
Nu există răspunsuri