Către: Prim-ministrul Guvernului României,
Domnul Florin Vasile CÎȚU
De la: Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN,
Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău
Obiectul interpelării: Clarificări asupra capacităților de producție a pulberilor fără fum
Domnule prim-ministru,
Pentru desfășurarea acțiunilor militare, pulberea explozivă fără fum sau popular “praful de pușcă” este indispensabilă în funcționarea oricărui tip de muniție, de la cea pentru muniția individuală până la aceea folosită la armament mai complicat cum ar fi la unele tipuri de rachete.
Pentru a vorbi despre tradițiile românești în fabricarea pulberii fără fum este necesar un scurt istoric al acestei activități.
Pulberea fără fum a fost produsă pe teritoriul românesc, înainte de 1859 în mici ateliere numite “prăfării”. După 1861, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aprobă proiectul unei “capsulării” (o fabrică după model belgian) și ulterior se înființează Direcția stabilimentelor de material de artilerie cu trei fabricii: Pirotehnică, Arsenalul de construcții al armatei, Fabrica de pulberi.
După Primul Război Mondial, în 1931 conducerea României cere M.Ap.N. să construiească o fabrică de pulberi fără fum care este finalizată până în 1944. Ulterior acesta devine Sovrochim care din 1954 devine Combinatul Chimic Victoria care funcționează până în anii 2000, când după privatizare, intră în faliment din cauza datoriilor.
În prezent suntem în situația în care aprovizionarea cu pulbere a Armatei României se realizează prin import de la o țară care nu este membră NATO.
Mă între și întreb ce se va întâmpla în situația unui eventual conflict în care este angrenată România, dar și statul producător de pulbere ca forță a taberei adverse.
Sau ce preț de achiziție pentru pulbere fără fum, în situații de criză, va plăti România?
Ori, care ar putea fi prețul plătit cu sângele ostașilor români din cauza trădării unor guvernanți inconștienți.
Domnule prim-ministru, vă rog să îmi specificați dacă ați proiectat o strategie pentru reluarea producției pulberii fără fum și, dacă da, care sunt etapele acesteia?
Nu există răspunsuri