Redeșteptarea poporului român.
Diminuarea pensiilor militare
La un an după declarația politică intitulată “De ce pensiile militare nu sunt pensii speciale?” subiectul revine în actualitate într-un alt context.
Iată că, după ce o viață întreagă militarii au contribuit prin activitatea proprie la construirea unei Românii care performa economic, aceștia sunt chemați iar să ajute țara jefuită timp de peste 30 ani de către guvernanți, de data acesta prin reducerea valorii pensiei începând cu ianuarie 2022.
Această acțiune, dureroasă pentru familiile militarilor, este controversată pentru că pensia reprezintă un drept patrimonial individual, iar diminuarea ei atinge dreptul constituțional la proprietate și creează discriminări generând multe acțiuni în instanțe care, în mod constant și curajos, se pronunță în favoarea actualizării sau creșterii pensiilor militarilor.
La un post de televiziune, în data de 07.01.2022, actualul ministru al apărării a făcut câteva precizări binevenite privind pensiile militare. Oare le-au înțeles cei îndrituiți să rezolve această problemă?
Acestea sunt pensii de serviciu, nu speciale, pentru că statul contribuie la fondul de pensii atât pentru serviciul prestat de militari, cât și ca recompensă pentru privațiunile la care sunt supuși aceștia.
Valoarea pensiilor este doar de 20% din bugetul M.Ap.N. Nu există pensii nesimțite așa cum le-au catalogat constant diferiți lideri din întregul spectru politic.
Există pensii mari doar în zona justiției militare.
Sistemul actual de pensii militare, din cauza unor acte normative: H.G. nr.1/2017, H.G. nr.848/2017, H.G. nr.937/2018, H.G. nr.935/2019, impuse de măsurile de adoptare a instituției militare a creat situația inacceptabilă în orice armată ca la grade și funcții egale să se plătească pensii diferite.
Începând din anul 2017 se perpetuează această situație discriminatorie. Raportul între o pensie plătită cu 10 ani în urmă și una plătită în prezent este de 1/3. Precizez că pensiile militare nu au mai fost indexate din anul 2016.
Țin să subliniez că statutul de membru N.A.T.O. al Armatei Române implică și problema pensiilor militare, permanent neglijată și eludată de către guvernanți, indiferent de culoarea politică.
Oare această ignorare a problemei spinoase a armonizării sistemului pensiilor militare nu afectează capacitatea de mobilizare a rezervei armatei?
Domnule prim-ministru prin măsura deloc onorantă adoptată la debutul lui 2022 vă înscrieți în galeria celor care au tăiat pensiile și veniturile românilor: Stănișoară, Oprea, Boc și Băsescu.
Rămâneți în istorie ca generalul care a tăiat pensiile camarazilor militari, iar în toate armatele care se respectă acțiunea are un singur cuvânt definitoriu și lipsit de onorabilitate.
Oare ce alte experimente sunt preconizate pentru pensionarii militari români de actuala putere?
Nu există răspunsuri