Adresată: Doamnei Ministru al Educației Naționale – Ligia Deca
Domnului Ministru al Sănătății- Alexandru Rafila
De către: Senator Rodica Boancă
Circumscripția: nr. 23, Ialomița
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 03.05.2023
Obiectul întrebării: lipsa medicilor din instituțiile de învățământ din județul Ialomița
Stimată doamnă Ministru,
În orice țară ce se vrea dezvoltată, principalii indici care determină nivelul de trai sunt ”sănătatea” și ”educația”. Aceștia merg mână în mână și de multe ori se completează când ne referim la formarea următoarelor generații.
În România, la nivelul instituțiilor de învățământ, atât ”sănătatea” cât și ”educația” sunt la limita de jos atunci când discutăm de investiții, reforme, planuri concrete de acțiune. Astfel că este necesară o nouă abordarea când vine vorba de medicii din instituții de învățământ.
S-a dorit organizarea de cabinete de medicină școlară, iar acolo unde nu poate fi pus la punct un astfel de cabinet medical propriu, acest serviciu poate fi externalizat. De asemenea, școlile care nu pot deține un cabinet medical propriu, vor fi arondate unui alt cabinet dintr-o unitate de învățământ apropiată. Cu toate acestea, în cele mai mule dintre școlile de stat aceste cabinete lipsesc, iar medicii de asemenea.
Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor conferinte de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:
- medicină școlară funționează în județul Ialomița, respectiv din municipiul Slobozia?
- medicilor cu drept de liberă practică și al asistenților medicali, care să activeze în cabinetele de medicină școlară din județul Ialomița, respectiv din municipiul Slobozia?
Vă mulțumesc!
Nu există răspunsuri