Rodica Boancă – interpelare parlamentară către Ministerul Educației – Școala on-line, examenele naționale de Evaluare și Bacalaureat, transportul separat al elevilor ce fac naveta, metodologia examenului de Titularizare.

Adresată: domnului Ministru  al Educației, Sorin Cîmpeanu

De către senator: Rodica Boancă

Ședința Senatului din data de: 17.02.2021

Obiectul interpelării: acțiuni remediale pentru elevii care nu au participat la școala on-line, decalarea examenelor naționale de Evaluare și Bacalaureat, transportul separat al elevilor ce fac naveta, metodologia examenului de Titularizare.


Stimate Domnule Ministru Sorin Cîmpeanu,

          Educația românească, după cum știți, se confruntă cu o situație fără precedent. Ținând cont de derularea procesului educațional în mediul on-line s-au creat lacune majore și contexte discriminatorii care pun elevii fără acces la dispozitive, conectivitate și îndrumare virtuale într-o competiție inegală față de ceilalți colegi ai lor.

            Astfel,  școala on-line  nu a întrunit toate elementele de care trebuie să ținem cont în derularea examinării, dat fiind faptul că foarte mulți elevi au absentat masiv, nu au existat mijloace de verificare constantă a pregătirii lor, iar materia, deși predată de profesori nu a fost asimilată corespunzător de către elevi. În acest moment, recuperarea nu se mai poate face numai în timpul anului școlar, deoarece a trecut o perioadă prea mare, iar noțiunile sunt complexe.

            În primul rând, este nevoie de o structură organizată la nivelul ministerului care să vizeze un program de tipul ”Școala de vară remedială” prin intermediul căreia materia pentru examenele naționale din învățământul preuniversitar să fie actualizată tuturor elevilor care au lacune din cauza acestei situații de criză. Este de menționat faptul că, există deja programe în derulare pentru învățământul remedial, așadar, bugetul nu ar fi o mare problemă.

            În al doilea rând, trebuie specificat faptul că se impune modificarea calendarului examenelor naționale din sistemul preuniversitar, cunoscut fiind faptul că nu toți elevii vor intra cu șanse egale în această competiție. Cum numărul educabililor care nu au avut acces la procesul educativ este extrem de mare, iar riscul de abandon este masiv, vă rog să luați în considerare modificarea calendarului de examene pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, astfel încât să aibă toți copiii șanse egale.

            În aceeași ordine de idei, este de remarcat că, în condițiile actuale elevii au nevoie să fie protejați, astfel oferind suport și familiilor, dar și cadrelor didactice. Așadar, transportul elevilor care fac naveta ar trebui să fie o prioritate, existând pe raza tuturor unităților teritorial – administrative microbuze școlare care ar putea prelua transportul elevilor navetiști.

Totodată, în acest cadru se mai ridică o problemă legată de sistemul care  este excesiv de birocratizat. Se face referire la dosarul înscrierii la examenul de Titularizare care este același în fiecare an și pentru care se solicită o multitudine de copii inutile, chiar dacă profesorul dă an de an acest concurs. Pentru a remedia acest aspect este necesar să existe o bază de date care să conțină informațiile privitoare la toate cadrele didactice prezente în sistem.

            Acestea fiind spuse, vă adresez următoarele întrebări:

  1. Care este planul de măsuri remediale în afara încărcării programului zilnic al elevilor?
  • Care este opinia dumneavoastră referitoare la crearea unei ”Școli de vară pentru cursuri remediale”?
  • Considerați oportună modificarea calendarului examenelor naționale?
  • Ce părere aveți despre realizarea unui sistem de transport integrat și structurat pe nevoile elevului de astăzi care este expus îmbolnăvirii dacă nu călătorește în condiții salubre? În cât timp ar putea fi implementat transportul școlar al elevilor navetiști și nu numai, separat de mijloacele de transport în comun?
  • Referitor la birocrația legată de depunerea dosarelor pentru concursul de Titularizare se poate crea o bază de date astfel încât profesorii să nu mai depună anual aceleași hârtii?

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
Adresată:  Domnului Marian NEACȘU, Secretar General al Guvernului De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 22/03/2023 Obiectul întrebării: Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina. Stimate […]
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/03/2023 Obiectul întrebării: Realizarea […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]