Rodica Boancă – interpelare parlamentară către Guvernul României – Probleme legate de managementul resursei naturale limitate: „spectrul radio”.

Adresată: Domnului Prim-ministru al României, Florin-Vasile Cîțu

De către: Senator Rodica BOANCĂ

Şedinţa Senatului din data de: 03.03.2021

Obiectul interpelării: Probleme legate de managementul resursei naturale limitate – „spectrul radio”. Gestionarea lui eficientă și responsabilă, fără poluare electromagnetică suplimentară, cu dezbateri publice corecte și cu consimţământul informat al cetățenilor.


Stimate Domnule Prim-ministru,

Bugetul de stat pentru anul 2021 include venituri la buget de 2,5 miliarde de lei, adică peste 510 milioane de euro, din vânzarea licențelor pentru noile benzi de frecvențe radio. Această sumă este echivalentul a aproximativ 0,3% din PIB și este considerată ca venit sigur. El este luat în calcul la execuția bugetară, deși licitațiile în urma cărora ar trebui să vină acești bani se bazează pe proiecte legislative care nu se știe dacă sau când vor fi adoptate, deoarece conțin multe probleme legislative nerezolvate și elemente de neconstituționalitate.

Spectrul radio este un bun naţional și o resursă naturală limitată. Prin urmare, Parlamentul are dreptul de a fi informat despre deciziile cu privire la exploatarea acesteia.

Domnule Prim-ministru, ținând cont de prevederile legale referitoare la accesul la informații publice și la transparența decizională, vă rog să aveți amabilitatea să îmi răspundeți la următoarele întrebări și solicitări:

  1. În calitate de senator, vă solicit să ne puneţi la dispoziţie statistica privindevoluţia din ultimii 5 ani a preţului de pornire și de adjudecare a licitaţiilor pentru exploatareafrecvenţelor radio destinate comunicațiilor mobile, raportat la preţul de vânzare practicat în toate celelalte ţări membre UE.

Statul trebuie să impună ANCOM, ca țintă de eficiență a vânzării spectrului, câștigarea pentru fiecare bandă de frecvență licitată acel puțin prețul mediu obținut de celelalte țări membre UE. Acesta trebuie să fie prețul de pornire a licitației.

  • Atunci când se face strategia de vânzare a unei resurse naționale limitate, cum este spectrul radio, trebuie să se țină cont de experiența țărilor membre UE și de cele mai bune practici în domeniu.

Ce a făcut Guvernul ca să controleze și să limiteze abordările și deciziileANCOM?  De ce acceptați ca, în România, prețul de pornire al licitării spectrului să fie atât de mic în comparație cu celelalte țări europene?

De asemenea, vă solicit ca perioada de alocare a licențelor să fie cât mai mică și în niciun caz sub media europeană.

  • Folosirea spectrului de frecvențe radio, bun național și proprietate publică, are un impact major asupra sănătăţii noastre, asupra mediului natural, asupra securităţii noastre cibernetice și a securităţii naţionale. Din acest motiv, inclusiv în grupurile de lucru active în Uniunea Europeană, precum şi în fiecare ţară în parte, crește scepticismul cu privire la efectele și proliferarea în masă a noii tehnologii 5G. Dată fiind necesitatea respectării principiului precauției și a participării cetățenilor la luarea deciziilor, vă rog să ne comunicaţi cum s-a cerut și s-a ținut cont de consimţământul informat al populaţiei pentru suplimentarea frecvențelor și cantităților de spectru ce urmează să fie licitate?

Deoarece puținele dezbateri care s-au făcut au fost viciate de greșeli de procedură, se impune continuarea consultării publice referitoare la aceste subiecte de maximă importanță. Vă solicit să organizați dezbateri corecte, ample și complete cu societatea civică și cu cea academică, pe care să le anunțați inclusiv membrilor Parlamentului.

  • Care sunt studiile de impact care au stat la baza luării deciziei de suplimentare de cantitate de spectru radio în interes comercial, care să respecte drepturile cetățenilor României cu privire la protecția sănătății și a mediului înconjurător?
  • Vă rog să ne spuneți dacă Guvernul intenționează să aloce bani de la buget pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații mobile? Dacă da, care estesuma alocată și baza legală?
  • Potrivit datelor oficiale, peste jumătate din ţările membre UE, printre care Belgia, Olanda, Letonia, Croația, Bulgaria, Estonia s.a., sunt încă în consultări cu cetățenii referitor la exploatarea spectrului radio pentru 5G și adoptă strategii adecvate, bazate pe specificul național, pe nevoile sociale reale și fără să se grăbească cu vânzarea drepturilor de acces la spectru către corporațiile telecom.

Scopul principal nu este obținerea unei sume de bani ci gestionarea corectă și eficientă, responsabilă și sustenabilă a frecvențelor radio, care se realizează printr-un plan corect și responsabil și prin licitații organizate pe criterii strategice.

Așa trebuie să facă și România!!!

Vă rog ca răspunsul dvs. să fie formulat în scris şi oral.

Vă mulţumesc!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]