Adresată: Domnului Prim- Ministru al României- Ionel Nicolae Ciucă
De către: Senator Rodica Boancă
Circumscripția: nr. 23, Ialomița
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 10.05.2023
Obiectul interpelării: corespondența prețurilor inputurilor de materii prime cu prețurile produselor și serviciilor.
Stimate domnule Prim-Ministru,
Situația creșterii uriașe a prețurilor carburanților, gazului și energiei din perioada începerii războiului din Ucraina ca urmare a reducerii importurilor din Rusia a afectat foarte grav întreaga populație a României, ducându-i pe oameni intr-o sărăcie cruntă.
Măsurile adoptate de Statul român prin Guvern au fost cât se poate de timide, fără continuitate și mai ales, fără rezultate. Creșterile prețurilor carburanților, gazelor naturale și energiei electrice au avut impact uriaș asupra prețurilor alimentelor și bunurilor de larg consum, acestea dublându-se, in condițile în care salariile, pensiile au rămas la fel. Cunoașteți, sunt sigură, că aportul procentual al carburanților, gazului, energiei reprezintă o cotă importantă din prețul de cost al produselor și serviciilor. Creșterea prețurilor la aceste inputuri nu putea sub nicio formă să genereze dublarea sau triplarea prețurilor produselor finite. In aceste condiții discutăm despre practici speculative, nesănătoase, asupra cărora statul ar fi trebuit să intervină prompt, lucru care nu s-a intâmplat.
În prezent, cotațiile pentru aceste resurse s-au stabilizat, trendul fiind chiar descrescător. În condițiile date, de reducere cu cca 40% a prețurilor la carburanți, care este motivul pentru care prețurile alimentelor și produselor de larg consum nu scad corespunzător? Care este motivul pentru care statul nu intervine? Scăderea prețurilor energiei si carburantilor conduce și la ieftinirea tuturor inputurilor, lucru care nu se întâmplă. În plus, o eventuală crestere a carburantilor, fie ea si cu 2-3 %, ar conduce la o noua crestere de preturi ale produselor de larg consum, cu toate că aceasta crestere ar fi deja acoperita de cea initiala.
Vă rog să îmi comunicați următoarele:
Care sunt măsurile concrete dispuse pentru a combate specula din momentul cresterii preturilor carburantilor si până in prezent? Cum protejati populația de creșterile abuzive de prețuri, fără fundament economic solid, care au condus la sărăcirea gravă a acesteia?
Guvernul român va continua să rămână fără reacție la aceste atentate asupra vieții cetățenilor săi?
Comments are closed