Adresată: Domnului Ministru al Educației Naționale, Sorin Mihai Cîmpeanu
De către: Senator Rodica Boancă
Circumscripția: nr. 23, Ialomița
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 13.10.2021
Obiectul interpelării: întorcerea elevilor în școli
Stimate Domnule Ministru al Educației Sorin Florin Cîmpeanu,
Venind de la catedra școlii și lipsindu-mi din ce în ce mai mult nobila profesie de dascăl, mă simt nevoită să deschid din nou subiectul predării și prezentei în clase al elevilor.
Astfel, supun atenției dumneavoastră Ordinul comun al Ministerul Educatiei și Ministerul Sanatății din 01.10.2021 – privind aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de invățământ în condiții de siguranță epidemiologică.
În prezentul ordin, testarea gratuită în școli este exclusiv realizată pentru elevii care prezintă simptome ale virusului Sars-Cov2. De asemenea, la un caz conflrmat pozitiv al unui elev, într-o clasă avem urmatoarele situații:
1. Copiii se pot intoarce în clasă dacă prezintă rezultatul unui test RT-PCR sau antigen negativ efectuat la o unitate acreditată- pe cheltuiala exclusivă a părinților.
2. Toată clasa trece la modul de predare online, iar elevii așezați în banci față/ spate/ dreapta/ stânga sunt considerați contacți și sunt carantinați 14 zile, în timp ce restul se pot intoarce dupa 8 zile cu rezultat negativ la testare, de asemenea pe cheltuiala parinților.
Conform Art 32 al Constitutiei, școala este obligatorie iar accesul la educatie este gratuit și necondiționat. Însă, prin prezentul ordin comun, școala este condiționată și nu mai este deloc gratuită, discriminarea copiiilor proveniți din familii cu venituri mici care nu vor putea plăti testele pentru revenirea în colectivitate la 8 zile de la conflrmarea unui caz pozitiv, fiind una evidentă.
lzolarea copiilor duce la traume psiho-emoționale care nu pot fi recuperate niciodată, iar Art. 197 din Codul Penal face referire la “rele tratamente aplicate minorului”. Totodată, există discriminare clară între elevii care sunt obligati sa poarte maști, să păstreze distanța și chiar să fie carantinați și cadrele didactice care sunt exceptate de la izolare sau carantinare deși predau in clase unde pot fl cazuri conflrmate cu Sars-Cov2.
Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor conferinte de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:
- Din ce motiv, deși OMS recomandă purtarea maștii de către copiii cu vârste de peste12 ani, în Romania copiii sunt obligați să le poarte de la vârsta de 5 ani?
- Care este studiul ce a stat la baza impunerii acestei măsuri asupra copiilor?
- Care este numărul elevilor care au fost carantinați de la începutul anului școlar 2021-2022?
- Aveți în vedere modificarea acestui ordin comun al Ministerul Educatiei și Ministerul Sanatății?
Nu există răspunsuri