Robert Alecu – Întrebare parlamentară – Readucerea în țară a obiectelor de patrimoniu „Gânditorul de la Hamangia” și „Femeia șezând”, împrumutate pentru 9 luni, de fostul director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander, muzeului din localitatea daneză Beder (4.372 de locuitori)

Adresată:

Doamnei Natalia-Elena INTOTERO, ministrul Culturii

De către: Deputat Robert ALECU

Circumscripția electorală: nr. 4, Bacău

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 19.02.2025

Obiectul întrebării: Readucerea în țară a obiectelor de patrimoniu „Gânditorul de la Hamangia” și „Femeia șezând”, împrumutate pentru 9 luni, de fostul director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander, muzeului din localitatea daneză Beder (4 372 de locuitori)

 

Stimată doamnă ministru,

Potrivit presei naționale, fostul director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander, a decis împrumutarea, pentru 9 luni de zile, către muzeul regional de arheologie și etnografie Moesgård situat în pădurea Højbjerg din micuța localitate daneză Beder, o suburbie sudică a orașului Aarhus, a unor artefacte de o valoare inestimabilă, cu o vechime de circa 7.000 de ani, și anume grupul statuar „Gânditorul de la Hamangia” și „Femeia șezând”.

În România, grupul statuar „Gânditorul de la Hamangia” și „Femeia șezând” nu a mai avut parte de o expunere constantă din 2002, de când Muzeul de Istorie a fost „închis pentru renovare”, statutele fiind scose la lumină din depozitele MNIR doar pentru mici expoziții temporare.

Localitatea Beder are o populație de 4.372 de locuitori. Această localitate formează, împreună cu orașul vecin Malling, o zonă urbană cu o populație totală de 8.098 de locuitori, ceea ce situează această aglomerație pe locul 84 printre orașele Regatului Danemarcei.

Muzeul Moesgård (MOMU) a fost înființat în anul 1970 și este proprietate a Universității din Aarhus. Presa română scrie că nu se știe dacă MOMU are pază specializată pentru artefactele inestimabile din România.

Având în vedere cazul scandalos al furtului tezaurului dacic dintr-un orășel din Olanda, comparabil cu localitatea daneză Beder, ținând cont de lipsa unei justificări temeinice pentru împrumutarea pe termen lung (9 luni) a celor două artefacte preistorice de valoare inestimabilă, precum și observând că Ministerul Culturii al României, implicit Muzeul Național de Istorie a României, nu au oferit până în acest moment niciun fel de informații despre expoziția trimisă din România la MOMU, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. O copie după contractul/contractele în baza cărora grupul statuar „Gânditorul de la Hamangia” și „Femeia șezând” au fost împrumutate de către fostul director Ernest Oberlander, pentru 9 luni, muzeului Moesgård situat în pădurea Højbjerg din micuța localitate daneză Beder, suburbia sudică a orașului Aarhus.

2. Dacă Ministerul Culturii poate da asigurări privind condițiile de păstrare/expunere și pază specializată pentru aceste artefacte inestimabile din România care să excludă cu desăvârșire furtul lor asemenea cazului recent al Coifului de la Coțofenești și a brățărilor dacice furate din muzeul unui orășel obscur din Olanda.

3. Un punct de vedere al Ministerului Culturii privind necesitatea desfacerii înainte de termen a respectivului contract de împrumutare și necesitatea repatrierii în România a grupului statuar de valoare inestimabilă „Gânditorul de la Hamangia” și „Femeia șezând”.

4. Câte alte și care anume contracte de împrumutare a valorilor patrimoniale din România au mai fost semnate de către fostul director Ernest Oberlander cu muzee, instituții și/sau autorități străine. Vă rugăm să specificați câte dintre acestea sunt în vigoare în acest moment.

5. O copie după contractul/contractele în baza cărora grupul statuar „Gânditorul de la Hamangia” și „Femeia șezând” au fost împrumutate de către fostul director Ernest Oberlander, pentru 9 luni, muzeului Moesgård situat în pădurea Højbjerg din micuța localitate daneză Beder, suburbia sudică a orașului Aarhus.

6. Dacă Ministerul Culturii poate da asigurări privind condițiile de păstrare/expunere și pază specializată pentru aceste artefacte inestimabile din România care să excludă cu desăvârșire furtul lor asemenea cazului recent al Coifului de la Coțofenești și a brățărilor dacice furate din muzeul unui orășel obscur din Olanda.

7. Un punct de vedere al Ministerului Culturii privind necesitatea desfacerii înainte de termen a respectivului contract de împrumutare și necesitatea repatrierii în România a grupului statuar de valoare inestimabilă „Gânditorul de la Hamangia” și „Femeia șezând”.

8. Câte alte și care anume contracte de împrumutare a valorilor patrimoniale din România au mai fost semnate de către fostul director Ernest Oberlander cu muzee, instituții și/sau autorități străine. Vă rugăm să specificați câte dintre acestea sunt în vigoare în acest moment.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]