Robert Alecu – Întrebare parlamentară – Cum contribuie la bugetul statului companiile cu capital străin din domeniul telefoniei și cum sunt aceștia inspectați/verificați de către autoritățile fiscale ale statului

Adresată:

Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

Domnului Barna TANCZOS, ministrul Finanțelor

De către: Deputat Robert ALECU

Circumscripția electorală: nr. 4, Bacău

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 12.02.2025

Obiectul întrebării: Cum contribuie la bugetul statului companiile cu capital străin din domeniul telefoniei și cum sunt aceștia inspectați/verificați de către autoritățile fiscale ale statului

 

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Peste tot în lume activitatea economică în domeniul telefoniei este una deosebit de profitabilă.

Potrivit mai multor informații din presa națională, operatorul de telefonie mobilă Digi raportează profituri din activitate și contribuie, substanțial și onest, cu taxe și impozite pe profit la bugetul de stat al României.

Potrivit acelorași informații, operatori de telefonie cu capital străin, cum ar fi Vodafone, Telecom, Orange raportează an de an, activitate economică în pierdere și, astfel, evită plata impozitului pe profit. În aceste condiții, activând,  declarativ, în pierdere, acești agenți economici nu intră în faliment și nici nu-și suspendă intensa lor activitate economică în țara noastră.

Există suspiciunea rezonabilă că acești agenți economici practică dubla contabilitate, ascunzând profiturile reale pentru a evita plata impozitului pe profit la bugetul de stat. De altfel, un asemenea tip de comportament contabil-fiscal nu este o noutate în țara noastră, mai cu seamă când este vorba despre agenți economici mari și cu participare financiară integrală sau parțială străină.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. O informație amplă și exactă, defalcată pe fiecare dintre ultimii 10 ani, privind modul în care și mărimea în care au contribuit la bugetul de stat, prin plata impozitului pe profit, fiecare dintre operatorii de telefonie din țara noastră, ținând cont de rulajele financiare și anvergura lor economică.

2. Dacă în ultimii 10 ani organele și instituțiile de stat cu atribuții în domeniu au efectuat sau nu (iar dacă da, când anume) inspecții fiscale pentru verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, a corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor fiscale, a respectării prevederilor legislației contabile și fiscale, precum și pentru verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente, în cazul operatorilor de telefonie din țara noastră.

3. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la punctul precedent al întrebării parlamentare, care au fost rezultatele acestor inspecții fiscale și verificări, în sensul constatării iregularităților, ilegalităților și inadvertențelor și abaterilor, precum și care au fost în fiecare caz aparte sancțiunile aplicate conform legislației române.

4. Ce modificări ale legislației a operat sau inițiat Guvernul României, ori intenționează să opereze/inițieze, în vederea limitării și eradicării complete a fenomenului dublei contabilități (în scopul reducerii artificiale a bazei impozitare) și a raportării lipsei de profit sau a unor profituri diminuate de către operatorii de telefonie și alți agenți economici cu capital străin.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsurile dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]