Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie – Situație cerere Bombaj Ilia – eliberare pașaport.

Către: Doamna Gabriela Lenghel

           Președinte – Secretar de Stat, Autoritatea Națională pentru Cetățenie

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Situație cerere Bombaj Ilia – eliberare pasaport

          Doamnă Președinte,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

          În procedura audienței parlamentare, am fost sesizați de mai mulți etnici români din Albania cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat în perioada ultimilor ani la nivelul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), cu ocazia solicitării de a li se acorda cetățenia Țării Mame, România.

          Domnul BOMBAJ Ilia este etnic român din Albania (aromân), cetățean albanez, născut la data de 26.11.1964 în Selenița (Selenice), a cărui cerere de acordare a cetățeniei române a fost aprobată prin Ordin al Președintelui ANC nr. 1815/P/2018 din 07.11.2018.

          La data de 15.01.2019, petentul a depus jurământul de cerință față de Țara Mamă, România, conform prevederilor legale în vigoare, dată la care acesta a dobândit cetățenia română, potrivit legii, primind în acest sens Certificatul de cetățenie Nr. 121-19-12/2/215.01.2019.

          Acesta este vorbitor de limbă română în dialect, dar și de limbă română literară, fiind profesor de limba română – dialect aromân – în comuna Selenița din Albania.

          În audiența pe care i-am acordat-o în Albania, la data de 23 septembrie 2021, în comuna Selenița, cu ocazia deschiderii primei școli românești din Albania, eveniment la care petentul a participat, acesta a susținut că nici până în prezent nu a primit pașaportul românesc și că dorește să îl primească la sediul Ambasadei României la Tirana.

          Prin adresa nr. 305/28 Septembrie 2021, biroul nostru parlamentar v-a cerut informații referitoare la aceasta situație, dar nu ați formulat niciun răspuns.

          Vă rugăm să ne răspundeți:

  1. Care este motivul pentru care nu ați răspuns la adresa Biroului nostru parlamentar nr. 305 din 28 Septembrie 2021 ?
  2. Ați efectuat toate demersurile legale aferente atribuțiilor instituției Dvs. în vederea emiterii pașaportului domnului Bombaj Ilia ?
  3. Cunoașteți care este motivul pentru care petentul nu a primit acest document nici până în prezent ?
  4. Care este procedura pe care i-o recomandați petentului să o urmeze ?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]