Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie – Situație cerere Bombaj Ilia – eliberare pașaport.

Către: Doamna Gabriela Lenghel

           Președinte – Secretar de Stat, Autoritatea Națională pentru Cetățenie

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Situație cerere Bombaj Ilia – eliberare pasaport

          Doamnă Președinte,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

          În procedura audienței parlamentare, am fost sesizați de mai mulți etnici români din Albania cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat în perioada ultimilor ani la nivelul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), cu ocazia solicitării de a li se acorda cetățenia Țării Mame, România.

          Domnul BOMBAJ Ilia este etnic român din Albania (aromân), cetățean albanez, născut la data de 26.11.1964 în Selenița (Selenice), a cărui cerere de acordare a cetățeniei române a fost aprobată prin Ordin al Președintelui ANC nr. 1815/P/2018 din 07.11.2018.

          La data de 15.01.2019, petentul a depus jurământul de cerință față de Țara Mamă, România, conform prevederilor legale în vigoare, dată la care acesta a dobândit cetățenia română, potrivit legii, primind în acest sens Certificatul de cetățenie Nr. 121-19-12/2/215.01.2019.

          Acesta este vorbitor de limbă română în dialect, dar și de limbă română literară, fiind profesor de limba română – dialect aromân – în comuna Selenița din Albania.

          În audiența pe care i-am acordat-o în Albania, la data de 23 septembrie 2021, în comuna Selenița, cu ocazia deschiderii primei școli românești din Albania, eveniment la care petentul a participat, acesta a susținut că nici până în prezent nu a primit pașaportul românesc și că dorește să îl primească la sediul Ambasadei României la Tirana.

          Prin adresa nr. 305/28 Septembrie 2021, biroul nostru parlamentar v-a cerut informații referitoare la aceasta situație, dar nu ați formulat niciun răspuns.

          Vă rugăm să ne răspundeți:

  1. Care este motivul pentru care nu ați răspuns la adresa Biroului nostru parlamentar nr. 305 din 28 Septembrie 2021 ?
  2. Ați efectuat toate demersurile legale aferente atribuțiilor instituției Dvs. în vederea emiterii pașaportului domnului Bombaj Ilia ?
  3. Cunoașteți care este motivul pentru care petentul nu a primit acest document nici până în prezent ?
  4. Care este procedura pe care i-o recomandați petentului să o urmeze ?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]