Răzvan Biro – Declarație politică – Redeschiderea târgurilor de animale, o necesitate vitală pentru fermieri și mediul rural din România

Restricțiile privind creșterea și comercializarea porcinelor în România, instituite în 2017, au generat nenumărate efecte negative, atât din punct de vedere economic, cât și social, țara noastră devenind practic dependentă de importul cărnii de porc, iar satele din România devenind tot mai lipsite de perspectivă și depopulate.

Târgurile de animale au o tradiție de secole în spațiul românesc și au avut un puternic impact asupra dezvoltării comunităților rurale, activității agricole și relațiilor sociale.

Închiderea târgurilor de animale a afectat crescătorii de animale, a căror principală piață de desfacere le-au reprezentat târgurile, iar odată cu închiderea acestora au fost cauzate pierderi financiare substanțiale în rândul crescătorilor, producția internă fiind descurajată. Indirect, au fost afectați de aceste măsuri și actori din medii conexe, precum comercianți, transportatori și medici veterinari.

Multe dintre târgurile de animale au avut o dimensiune extinsă, depășind caracterul comercial și transformându-le în adevărate evenimente de tradiție, care au atras participanți din diferite zone ale țării, inclusiv turiști și vizitatori din alte țări care cheltuiesc bani în zonele respective.

Și pentru consumatorii de carne de porc din România, descurajarea creșterii de porcine în gospodării proprii și închiderea târgurilor de animale au constituit dezavantaje ce s-au materializat prin creșterea prețului la carne și reducerea accesului la achiziția cărnii de porc produse în arealul natural din mediul rural.

Deși închiderea târgurilor a fost o măsură care a avut la bază raționamente ce țin de sănătatea publică, astăzi, comercializarea cărnii în târguri de animale, sub supravegherea medicilor veterinari, cred că ar asigura un mediu mult mai sigur pentru comercializarea acestora decât situația actuală în care diferiți comercianți vând porci în mod clandestin, fără niciun fel de verificare.

Astăzi, România importă 80% din carnea de porc, iar mulți tineri din mediul rural părăsesc satele românești plecând la munci agricole peste hotare, deși țara noastră ar putea constitui un cadru optim pentru dezvoltarea gospodăriilor agricole.

Deși au trecut mai bine de opt ani de la impunerea restricțiilor cauzate de Pesta Porcină Africană – PPA,iar în momentul de față nu mai există focare de pestă în gospodăriile din majoritatea județelor, târgurile de animale au rămas în continuare închise.

Având în vedere toate aceste efecte cauzate de închiderea târgurilor de animale, precum și contextul reducerii focarelor de pestă porcină, consider că este imperios necesară identificarea unor soluții alternative care să permită, atât comercializarea animalelor în târguri publice sau private, cât și monitorizarea acestora pentru a respecta condițiile sanitar-veterinare.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministru al Educației și Cercetării De către: Senator Costache CHERTIF Circumscripția […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]