Prin desființarea SIIJ preconizată de coaliția PNL- USRPLUS-UDMR se urmărește din nou controlul politic asupra Justiției.
Cu excepția SIIJ, șefii tuturor celorlalte structuri de parchet sînt numiți politic, de către Președintele României la propunerea Ministrului Justiției. În schimb, conducerea SIIJ e asigurată de un procuror-şef și de un procuror-şef adjunct numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Or, tocmai acesta e motivul pentru care Coaliția insistă cu ardoare să scape de o insituție judiciară pe care nu o poate controla.
Cu excepția câtorva magistrați partizani, cărora epoca abuzurilor din perioada Kovesi le-a convenit de minune, o bună parte a autorității judecătorești a dorit și a susținut înființarea unei entități autonome de anchetare a infracțiunilor comise de judecători și procurori tocmai pentru ca DNA să nu mai poată face dosare cu probe mai mult sau mai puțin inventate judecătorilor care nu le dădeau câștig de cauză în instanțele de judecată.
La rândul său, Curtea Constituțională a stabilit că SIIJ este „o garanţie legală a principiului independenţei justiţiei” și că „se asigură pe această cale, o protecţie adecvată a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, împotriva abuzurilor săvârşite prin sesizări/denunţuri arbitrare şi se asigură o practică unitară, la nivelul acestei structuri de parchet, cu privire la efectuarea actelor de urmărire penală pentru infracţiunile săvârşite de magistraţi”.
Da, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie reformată! Începând cu conducerea Secției, influențele politice trebuie diminuate încă și mai mult. De asemenea, resursele de care beneficiază SIIJ, cît și integritatea și profesionalismul procurorilor selectați pentru a lucra în această unitate de parchet trebuie consolidate.
„Este imposibil ca un număr atât de mic de procurori să facă ceea ce este chemată să facă această Secţie care mai are şi alte defecte de structură strecurate în legea ei de funcţionare”, preciza recent copreşedintele AUR, senatorul Claudiu Târziu. „Putem amenda această lege, putem îmbunătăţi activitatea Secţiei Speciale, dar în niciun caz nu credem că trebuie desfiinţată. Trebuie să existe responsabilitate la toate nivelurile şi în toate castele. Şi magistraţii trebuie să ştie că pot da socoteală dacă nu îşi fac treaba aşa cum se cuvine”, a mai subliniat liderul AUR.
La rândul său, deputatul George Simion, copreședinte AUR, declara că „În ultimii ani, statul acesta pe care ni-l dorim drept a devenit mai mult stat de drepți. Este nevoie de SIIJ pentru că trebuie să împiedicăm viitoare forme prin care instituții sau persoane să poată comite abuzuri. Într-un stat democratic, în care se respectă principiul separației puterilor, una dintre aceste puteri este Justiția. Impresia mea e că celelalte două puteri, respectiv Legislativul și Executivul, ambele controlate de niște partide politice, nu prea sunt încântate să existe o a treia putere cu adevărat independentă”.
Ca partid conservator, Alianța pentru Unirea Românilor militează permanent pentru Lege si Ordine.
One response
Înțeleg de ce coaliția dorește desființarea. Ce nu înțeleg este de ce se pronunță un favoarea desființării Comisia de la Veneția.