Către: Domnul Sorin Mihai CÎMPEANU, Ministrul Educației
De la: Raisa ENACHI, deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 39, Vaslui
Obiectul întrebării: Abandonul școlar.
Stimate Domnule Ministru,
Cele mai mari rate de abandon școlar sunt observate în comunitățile rurale sărace, unde perturbarea procesului educațional în timpul pandemiei a cauzat cele mai profunde sincope în procesul educațional. Măsurile prezentate de Minister urmăresc să reducă rata abandonului școlar timpuriu la nivel național la 9% până în 2030 – de la 15,7% în 2019 (16,4% în 2018 și 18,1% în 2017).
Reamintim că aproximativ 2 miliarde de lei au fost cheltuiți pentru reducerea ratei de abandon școlar timpuriu cu 2 puncte procentuale, între 2012 și 2021. Rata acestui indicator a scăzut de la 17,8 % în 2012 la 15,6 % în 2020. Ținta de 11,3 % pentru absolvenții școlii din România stabilită în ”Strategia de reducere a abandonului școlar timpuriu în 2020” nu a fost atinsă. Cei care părăsesc timpuriu școala sunt persoane cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care au absolvit cel puțin studiile secundare inferioare, dar nu își continuă studiile sau formarea.
Drept urmare vă adresez următoarele întrebări:
- Care este metodologia de evaluare instituțională pentru autorizarea, acreditarea și evaluarea periodică a unităților de învățământ?
2. Cum pot fi sprijiniți cei care abandonează școala și formarea profesională în fața provocărilor semnificative de pe piața muncii, unde companiile pot fi mai puțin dispuse să-i angajeze din cauza lipsei studiilor?
3. Când se vor acorda primele granturi către unitățile de învățământ din județul Vaslui?
Nu există răspunsuri