Către: Doamna Gabriela FIREA, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat, circumscripția electorală nr. 39, Vaslui
Subiectul întrebării: Hărțuirea sexuală la locul de muncă
Stimată Doamnă Ministru,
Femeile sunt mai predispuse în fața abuzurilor sexuale sau morale decât bărbații. Mai grav este că multe dintre femei nu raportează aceste acte de hărțuire sexuală sau morală din motive precum teamă, frica pierderii locului de muncă, astfel că nu se poate concretiza un număr exact de abuzuri ce au loc, atât în instituțiile private, cât și cele publice. În momentul în care acestea se confruntă cu anumite priviri, anumite comentarii cu tentă sexuală, productivitatea și stima de sine scad, iar stările de stres, depresie, cresc. La fel se întâmplă și în cazul în care o persoană este jignită, amenințată într-un mediu profesional. Printre cauzele pentru care persoanele hărțuite nu iau măsuri se numără și neîncrederea în autorități, dar și faptul că nu vor să fie expuse drept victime ale unei hărțuiri.
Multe dintre femei sunt blamate pentru stilul vestimentar pe care îl adoptă, ținutele acestora fiind considerate de către unii ca fiind provocătoare, chiar dacă stilul este unul decent și care respectă codul vestimentației în cadrul locului de muncă. Bărbații, pe de altă parte, sunt criticați dacă își acordă timp pentru ei, dacă sunt atenți la modul cum se îmbracă, dar și dacă se îngrijesc. Însă, în cazul în care nu au grijă de aceste aspecte, sunt criticați sau li se fac comentarii jignitoare.
Dat fiind cele prezentate anterior, doamnă ministru Gabriela Firea, aș dori să vă adresez o serie de întrebări:
– În ce măsură vă așteptați să fie citit și luat în seamă ghidul privind hărțuirea pe criteriul de sex şi hărțuirea morală la locul de muncă?
– Cum vă propuneți să minimalizați hărțuirea, atât sexuală, cât și morală, în cazul în care ghidul nu aduce vreo îmbunătățire asupra comportamentelor angajaților?
Nu există răspunsuri