Către: Domnul Sorin Mihai CÎMPEANU, Ministrul Educației
De la: Raisa ENACHI, deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 39, Vaslui
Obiectul întrebării: Gradul de îndeplinire a țintelor asumate, privind stadiul implementării proiectelor prioritare pentru lipsa forței de muncă din județul Vaslui și dreptul ca toți copiii care provin din familiile cu venituri mici să beneficieze de sprijin educațional.
Stimate Domnule Ministru,
Având în vedere memoriile primite la cabinetul parlamentar din partea a mai multor cetățeni din Județul Vaslui, memrii care abordează probleme precum educația, sărăcia, sănătatea și echilibrul dintre muncă și familie, dar și creșterea gradului de conștientizare a preocupărilor legate de familie și de extindere a cunoștințelor despre dinamica socială, economică și demografică care influențează familiile, vă aduc la cunoștință următoarele:
Cetățenii din județul Vaslui se confruntă cu următoarele situații: Doamna Irofte Emilia, mamă singură cu o fetiță în vârstă de 6 luni, nu deține o locuință, locuiește la părinți, solicită ajutor pentru hrana și îmbrăcămintea fiicei sale, deoarece tatăl nu sprijină în niciun fel dezvoltarea copilului și nu plătește pensie alimentară.
O altă doamnă, Năstase Cristina, mamă a trei copii aflați într-un centru de plasament, ar dori să fie ajutată cu alimente și îmbrăcăminte pentru copii.
Creșterea prețurilor la alimente și la produsele de bază, creșterea ratelor dobânzilor la credite și efectele crizei energetice, toate acestea au un impact puternic asupra cetățenilor – populația defavorizată resimte cel mai puternic efectele, așa cum o simte și doamna Croitoru Andreea, care locuiește tot în județul Vaslui, împreună cu părinții și cei trei copii, cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani, nu se poate întreține din ajutorul social de 442 de lei și nu le poate asigura copiilor materialele de care vor avea nevoie la începerea școlii în această toamnă, respectiv rechizite școlare, haine și alimente.
O indemnizație de doar 60 de lei primește o mamă a trei copii, dintre care unul cu dizabilități de dezvoltare, în judetul Vaslui, Lupu Mădălina. Cu această situație financiară precară, ea nu poate să le ofere copiilor ei hrana, medicamentele și nici să le asigure un trai decent.
Doamna Stoica Florina, domiciliată în județul Vaslui, ne scrie cum concubinul dânsei cu care are 2 copii cu vârste cuprinse între 10 luni și 4 ani, locuiesc împreună într-o cameră, acesta caută peturi prin oras pentru a mai câștiga un banuț din reciclarea plasticului și susține faptul că partenerul de viață nu este acceptat la angajări pentru că este de etnie romă.
Dorim ca toți copiii care provin din familiile cu venituri mici să beneficieze de sprijin educational, pentru dreptul fiecăruia de a crește cu o educație sănătoasă.
Lăsând la o parte declarațiile publice și cele de la prezidul plenului, vă rog să-mi precizați, stimate domnule ministru, când veți acorda o atenție reală sprijinirii copiilor și familiilor defavorizate pentru a combate sărăcia și abandonul școlar în România?
Având în vedere cele de mai sus, vă rog să îmi răspundeți pe cale oficială ce măsuri urmează să întreprindeți.
Nu există răspunsuri