Către: Domnului Prof. Univ. Dr. Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății
De la: Doamna Raisa ENACHI, deputat, circumscripția electorală nr. 39, Vaslui
Subiectul întrebării: Încadrarea în grad de handicap al unui minor de 1 an și 5 luni cu esotropie
Stimate Domnule Ministru,
În cadrul politicii de sănătate a României trebuie să ne concentrăm asupra unui subiect important și sensibil: copiii cu esotropie (cel mai comun tip de strabism, mai ales în rândul sugarilor), o afecțiune care afectează dezvoltarea lor vizuală. Pentru a asigura o soluție eficientă, este crucială detectarea precoce și abordarea adecvată a acestei afecțiuni, dat fiind faptul că diagnosticul și tratamentul corect pot face o mare diferență în dezvoltarea lor și în calitatea vieții. Cea mai benefică opțiune de tratament este terapia vizuală, o opțiune terapeutică bine-cunoscută în SUA și Canada. Din nefericire, în România, educația și conștientizarea cu privire la terapia vizuală sunt încă în stadii incipiente, adică nu există.
Pentru acești tineri, terapia vizuală reprezintă o piesă crucială în puzzle-lu tratamentului, în vederea corectării devierii oculare și a promovării unei viziuni sănătoase. Cu toate acestea, noi cu ce îi ajutăm? Îi plimbăm de la un medic la altul, medici care sunt depășiți de situație pentru că nu le pot oferi acestor copii diagnosticați cu această afecțiune tratamentul corespunzător. Este esențial să alocăm resurse și eforturi pentru a extinde accesul la terapia vizuală în întreaga țară, astfel încât fiecare copil să aibă șansa de a beneficia de această soluție eficientă.
Domnule ministru, în baza a ceea ce am prezentat anterior, vă atașez sesizarea unui părinte referitor la acest subiect, și, în această ordine de idei, permiteți-mi să vă adresez câteva întrebări:
- Câți copii sunt incluși în registrele naționale cu această afecțiune și cum plănuiți să îmbunătățiți identificarea precoce?
- Câte unități medicale de stat oferă tratamentul esotropiei prin terapie vizuală și ce măsuri sunt luate pentru a extinde această opțiune în întreaga țară?
- De ce România este mereu pe ultimul loc în ceea ce privește educația și conștientizarea cu privire la sistemul medical?
- Cum puteți, domnule ministru, să asigurați românii că medicii și profesioniștii din domeniul sănătății au pregătirea și resursele necesare pentru a oferi tratamente corespunzătoare?
Nu există răspunsuri