Către: Doamna Ligia DECA, Ministrul Educației
De la: Doamna Raisa ENACHI, deputat, circumscripția electorală nr. 39, Vaslui
Obiectul întrebării: Situația școlilor din zonele defavorizate
Stimată doamnă ministru,
Doamnă ministru, sunteți deja la al doilea mandat de ministru al educației în România, după ce ați răspuns de acest domeniu și din calitatea de consilier al președintelui pe programul „România Educată”. În tot acest timp, nu s-a observat din Cotroceni sau din Piața Victoriei că situația unităților de învățământ din România este una deplorabilă? Elevii români sunt obligați să învețe în școli cu grad seismic ridicat, cu toaletă în curte, ca să nu mai amintim de faptul că multe clădiri nu au nici măcar autorizație pentru incendiu! Copiii românilor sunt expuși constant la pericole în școli, măsurile de prevenire fiind minime, deoarece reabilitarea clădirilor este aproape inexistentă!
Singurul proiect de țară clamat de președintele României a fost „România Educată”, iar rezultatul, după nouă ani de mandat al domniei sale, este că România se situează pe ultimul loc din Europa la acest capitol. Profesorii au salarii mizere, iar elevii sunt nevoiți să vină în școli care nu asigură condiții optime pentru procesul educațional: băncile de clasă, scaunele, ferestrele sunt vechi de zeci de ani în multe dintre școlile românești! În anul 2023, într-o localitate din județul Vaslui, copiii sunt obligați să învețe în sala de pomeni a cimitirului, mergeți să asistați la oră, vă rog, doamnă ministru!
Prin urmare, stimată doamnă ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
– Cum vă propuneți să reduceți numărul cazurilor de abandon școlar, în condițiile în care elevii nu au acces la școli care să aibă condiții normale de învățare?
– Care este numărul unităților de învățământ încadrate la clădiri cu risc seismic ridicat din țară, defalcat, pe județe și clase de risc? Există vreun plan de reabilitare al instituțiilor de învățământ?
Nu există răspunsuri