Către: Domnul Bogdan AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe
De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui
Subiectul întrebării: Tolerarea lucrărilor de dragare pe canalul Bâstroe reprezintă un gest de „solidaritate” cu Ucraina?
Stimate Domnule Ministru,
Canalul Bâstroe este localizat în Ucraina și face legătura între Dunăre și Marea Neagră. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat în data de 15 februarie că există motive pentru care se crede că Ucraina a început procesul de dragare a canalului Bâstroe. România se opune cu vehemență acestui proces, deoarece prin realizarea acestuia se încalcă o serie de convenții internaționale din domeniul protecției mediului, și ca urmare, biodiversitatea și ecosistemele Deltei Dunării vor fi afectate. În plus, Ministerul Afacerilor Externe se opune și propunerii de includere a brațelor Chilia și Bâstroe în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).
Proiectul de creare a acestui canal a început prima dată în anul 2004, însă a fost întrerupt în urma unor sesizări de nerespectare a prevederilor legale de către Comisia Internațională pentru Protecția Dunării. Cu toate acestea, nu există studii, cercetări care să ateste concret nereguli ce pot apărea în cazul în care proiectul ar fi dus la bun sfârșit.
Domnule ministru, prin urmare, vă adresez următoarele întrebări:
– De ce nu se transmit aceste situații de interes public către autoritățile competente?
– În urma studiilor de mediu făcute, care este, astăzi, poziția României față de începerea lucrărilor de dragare la canalului Bâstroe?
– Cum este posibil să fie dat acordul pentru tranzitul navelor cu cereale din Ucraina pe brațul Chilia şi prin Canalul Bâstroe, fără să ții cont de consecințele negative asupra mediului şi asupra Deltei Dunării?
– În ce măsură vor fi înștiințați românii pe viitor cu privire la aceste situații de interes public?
Nu există răspunsuri