Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministru al Guvernului României
De către: Doamna Raisa ENACHI,Deputat circumscripția electorală nr. 39, Vaslui
Obiectul întrebării: Pensiile speciale
Stimate domnule Prim-ministru,
Pensiile speciale reprezintă o formă de pensii acordate anumitor categorii de persoane, cum ar fi politicienii, judecătorii sau funcționarii publici, care beneficiază de un regim de pensionare privilegiat în comparație cu sistemul general al pensiilor. Prin acordarea acestor pensii speciale se încalcă principiul egalității, nefiind asigurată o distribuție corectă și echitabilă a resurselor în cadrul sistemului de pensii din România. Pensia unora reprezintă o sumă colosală, iar, la polul opus, pensionarii din Vaslui trebuie să supraviețuiască cu 48 de lei pe zi.
Eliminarea acestor privilegii ar putea contribui la o mai bună gestionare a resurselor și la asigurarea viabilității sistemului de pensii pe termen lung, eliberând resurse care ar putea fi direcționate către alte domenii prioritare, cum ar fi sănătatea, educația sau infrastructura. Astfel, resursele financiare ar fi utilizate într-un mod mai eficient și ar contribui la dezvoltarea generală a societății. România are nevoie de drumuri, de modernizări ale spitalelor și școlilor, nu de pensii speciale.
Domnule Prim-ministru, în această ordine de idei, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care sunt efectele financiare ale acordării pensiilor speciale asupra bugetului național și asupra sistemului de pensii în general?
- Care sunt consecințele pe termen lung ale menținerii sistemului actual de pensii speciale?
- Cum poate fi justificată acordarea unor privilegii financiare speciale unor categorii limitate de persoane în detrimentul altor contribuabili, cum ar fi doctorii sau profesorii?
One response
Dacă tot faceți referire la principiul egalității, atunci nu ar trebui eliminate și îngrădirile unor drepturi ale militarilor ?