Raisa Enachi – declarație politică – “Prioritatea guvernului – o educaţie performantă. Responsabilitatea învăţământului tehnologic”

Traseul educaţional este cea mai eficientă abordare pentru a învăţa un tânăr principiile societăţii, transformându-l treptat în cetăţean activ şi implicat, oferindu-i informaţiile necesare şi formarea competenţelor potrivite pentru a se integra în viaţa profesională, pentru a se realiza ca individ şi pentru a se descurca într-un mediu social şi economic dinamic, fluid şi adesea dificil.

În ceea ce priveşte educaţia, regimul anterior a fost considerabil mai conştient de importanţa şi rolul acesteia în dezvoltarea unei naţiuni decât o face actualul Guvern!

Instituţiile noastre de învăţământ tehnic au oferit o educaţie specifică, dar şi una ştiinţifică generală mai largă. Inginerul nostru putea prelua orice slujbă. Era obişnuit să dobândească cu uşurinţă cunoştinţe noi, lucru pe care puţini oameni îl mai practică astăzi.

Cu regret, în România, liceele tehnice, colegiile se transformă peste noapte în licee profesionale, inclusiv prin comasare, iar unele licee nu pot fi transformate din cauza bazei materiale de pregătire practică şi a profesorilor-ingineri angajaţi.

Astfel, am fost sesizată de peste 260 de negreşteni, printr-o petiţie, că Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negreşti, judeţul Vaslui, funcţionează de mult timp şi că denumirea şi profilul existent nu ar trebui să fie schimbate în liceu profesional. Schimbarea profilului, împreună cu imposibilitatea materială de a susţine copiii vor duce la un număr mai mare de abandon şcolar.

Acest liceu înfiinţat în 1958 are cadre didactice foarte bine pregătite, atât din punct de vedere profesional, cât şi intelectual, contribuind semnificativ la formarea generaţiilor de elevi care au studiat în această instituţie şi care au obţinut rezultate notabile prin participarea la numeroase concursuri şi olimpiade.

Este important de menţionat că, în toată această perioadă, Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negreşti a avut o rată de promovare a elevilor la bacalaureat care a depăşit 80 de procente, clasament ce plasează instituţia de învăţământ printre primele 50 de licee tehnologice din România.

Având în vedere situaţia economică actuală cu care se confruntă oraşul Negreşti, cu părinţi care nu au posibilitatea materială de a-şi susţine financiar copiii, doar o singură instituţie pe o rază de 50 de kilometri oferă posibilitatea tinerilor de a urma studiile liceale pentru a-şi dezvolta competenţele.

De aceea, solicit ca Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negreşti, judeţul Vaslui să funcţioneze în aceeaşi formă în care a funcţionat până în prezent.

Noi trebuie să înţelegem măcar acum, domnule ministru al educaţiei, că educaţia este pilonul principal în modelarea viitorului României!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în această săptămână, la Senat, au fost respinse de către PSD-PNL-UDMR, împreună cu USR, două proiecte de legi extrem de importante pentru români. „Am avut 2 proiecte […]
Președintele AUR, George Simion, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că AUR va solicita extinderea cercetării penale pentru achizițiile din timpul pandemiei și la Raed Arafat și la Adrian Streinu Cercel, cel care, în timpul unei emisiuni televizate, s-a denunțat cu privire la sponsorizările […]
Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în privința restricțiilor traficului autovehiculelor de mare tonaj (TIR), deoarece acestea nu exista sau  sunt nu respectate și încălcate tot mai des. Țara noastră înregistrează, din nou un record negativ. Accidentele rutiere înregistrate în […]
ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar […]