Raisa Enachi – declarație politică – “Prioritatea guvernului – o educaţie performantă. Responsabilitatea învăţământului tehnologic”

Traseul educaţional este cea mai eficientă abordare pentru a învăţa un tânăr principiile societăţii, transformându-l treptat în cetăţean activ şi implicat, oferindu-i informaţiile necesare şi formarea competenţelor potrivite pentru a se integra în viaţa profesională, pentru a se realiza ca individ şi pentru a se descurca într-un mediu social şi economic dinamic, fluid şi adesea dificil.

În ceea ce priveşte educaţia, regimul anterior a fost considerabil mai conştient de importanţa şi rolul acesteia în dezvoltarea unei naţiuni decât o face actualul Guvern!

Instituţiile noastre de învăţământ tehnic au oferit o educaţie specifică, dar şi una ştiinţifică generală mai largă. Inginerul nostru putea prelua orice slujbă. Era obişnuit să dobândească cu uşurinţă cunoştinţe noi, lucru pe care puţini oameni îl mai practică astăzi.

Cu regret, în România, liceele tehnice, colegiile se transformă peste noapte în licee profesionale, inclusiv prin comasare, iar unele licee nu pot fi transformate din cauza bazei materiale de pregătire practică şi a profesorilor-ingineri angajaţi.

Astfel, am fost sesizată de peste 260 de negreşteni, printr-o petiţie, că Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negreşti, judeţul Vaslui, funcţionează de mult timp şi că denumirea şi profilul existent nu ar trebui să fie schimbate în liceu profesional. Schimbarea profilului, împreună cu imposibilitatea materială de a susţine copiii vor duce la un număr mai mare de abandon şcolar.

Acest liceu înfiinţat în 1958 are cadre didactice foarte bine pregătite, atât din punct de vedere profesional, cât şi intelectual, contribuind semnificativ la formarea generaţiilor de elevi care au studiat în această instituţie şi care au obţinut rezultate notabile prin participarea la numeroase concursuri şi olimpiade.

Este important de menţionat că, în toată această perioadă, Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negreşti a avut o rată de promovare a elevilor la bacalaureat care a depăşit 80 de procente, clasament ce plasează instituţia de învăţământ printre primele 50 de licee tehnologice din România.

Având în vedere situaţia economică actuală cu care se confruntă oraşul Negreşti, cu părinţi care nu au posibilitatea materială de a-şi susţine financiar copiii, doar o singură instituţie pe o rază de 50 de kilometri oferă posibilitatea tinerilor de a urma studiile liceale pentru a-şi dezvolta competenţele.

De aceea, solicit ca Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negreşti, judeţul Vaslui să funcţioneze în aceeaşi formă în care a funcţionat până în prezent.

Noi trebuie să înţelegem măcar acum, domnule ministru al educaţiei, că educaţia este pilonul principal în modelarea viitorului României!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]