Raisa Enachi – declarație de presă – Combaterea sărăciei din România şi eradicarea corupţiei singura cale către o viaţă decentă.

UE ne oferă, prin PNRR, un adevărat colac de salvare, iar noi le datorăm cetățenilor, cu atât mai mult persoanelor vulnerabile oportunitatea  de a beneficia de o serie de reforme care vor constitui fundamentul necesar pentru a rezista – și chiar a supraviețui – în viitor.

 Guvernul trebuie să implementeze măsuri prin care să asigure monitorizarea, evaluarea  și îndeplinirea  indicatorilor și țintelor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nu putem considera că s-a realizat ceva notabil doar prin  majorarea venitului  minim brut de la 390 de lei (79 de euro) în 2007 la 2300 de lei (465 de euro) în 2021!

S-au făcut progrese lente în combaterea fenomenului de pauperizare a populației, chiar dacă una dintre cerințele fundamentale stabilite de la aderarea României la UE a fost eradicarea corupției omniprezente, România a primit 15,4 miliarde de euro în perioada 2007-2013, iar alte 17,6 miliarde de euro în perioada 2014-2020, pentru investiții în infrastructură. Cu toate acestea, România a rămas singura țară din UE care nu a reușit să folosească valul de finanțare structurală pe care a primit-o de la aderare din cauza planificării inadecvate și guvernării.

 În același timp, infrastructura subdezvoltată, drumurile periculoase și birocrația excesivă continuă să persiste, provocând un stres continuu pe toate palierele, căruia trebuie să-i facem față zilnic. Anul trecut, aproape un milion de români au solicitat să rămână în Marea Britanie în cadrul unui program de rezidență post-Brexit. Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, numărul cetățenilor români angajați în Germania a crescut de la peste 88.000 în ianuarie 2014 la aproape 463.000 în septembrie 2021.

Aproximativ o treime dintre cetățenii care încă locuiesc în țară – se află sub amenințarea constantă a sărăciei și excluziunii sociale, aproximativ 45% dintre români își încălzesc casele în principal cu sobe pe lemne, folosind adesea crengi sau știuleți de porumb uscați, aproape 10% dintre copiii din România merg la culcare înfometați în fiecare noapte, iar un sfert dintre cetățenii țării încă mai folosesc toalete în aer liber.

Potrivit unei cercetări recente Salvați Copiii României, probabilitatea sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor români a crescut pentru prima dată în cinci ani (36,3%), pandemia având un impact deosebit de negativ asupra copiilor cei mai vulnerabili, situația fiind deosebit de gravă pentru copiii cu dizabilități, copiii romi și copiii aflați în condiții nesigure. Până la sfârșitul lunii decembrie 2020, numărul copiilor lăsați în urmă de părinții lor care lucrează în străinătate a crescut la 75.136, dintre care 13.253 aveau ambii părinți plecați în străinătate. Majoritatea copiilor sunt îngrijiți de bunici sau alte rude, deși există ocazii în care tinerii sunt lăsați singuri sau plasați într-un sistem alternativ de protecție.

În ciuda faptului că asistența medicală pentru copii este gratuită, diferențele regionale și decalajul urban/rural, precum și listele de așteptare și banii limitati alocați sistemului medical, obligă familiile să apeleze la serviciile medicale private, care nu sunt la îndemâna oricui. Potrivit unui alt sondaj Salvați Copiii României din aprilie 2020, 23% dintre părinți nu au putut cumpăra medicamente pentru copiii lor, în timp ce 15% au indicat că nu au acces la îngrijiri medicale pediatrice (cum de exemplu este cazul orașului Murgeni, Județul Vaslui).

Mulți cetățeni nu primesc ajutorul de care au nevoie, angajatorii fac numeroase abuzuri, mizând pe starea socială a angajaților, iar locurile din instituțiile care ar trebui să îi protejeze sunt ocupate, în bună parte, politic, rezultând, astfel, o administrație total ineficientă.

Comparația dintre nivelul coșului zilnic al românului de rând și cel al locuitorilor din Vestul Europei nici nu își are rostul!

Salvarea vieților, transformarea lor, reducerea inechităților sociale și oferirea unei șanse reale tuturor copiilor, indiferent de originea lor socioeconomică sau etnică, indiferent dacă locuiesc în medii urbane sau rurale, ar trebuie să devină o politică prioritară a Guvernului!

Vă asigur că, în calitate de parlamentar AUR, de mamă, alături de colegii mei, voi face tot ce îmi stă în putință, prin toate instrumentele de care dispun, pentru a interveni în combaterea sărăciei din România.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]