Dacă natura va prezenta o zi caldă şi însorită, atunci devine de două ori bucuroasă – pentru că în prima zi de vară în multe ţări, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copilului.
Ziua Internaţională a Copilului este una dintre cele mai vechi sărbători internaţionale, iar decizia de a o celebra a fost luată în 1925 la Conferinţa mondială privind bunăstarea copiilor de la Geneva. Din punct de vedere istoric, însă, cu privire la motivul pentru care s-a decis alegerea acestei date nu deţinem explicaţii clare.
Totuşi, potrivit unei versiuni, în 1925, consulul general al Chinei din San Francisco a adunat un grup de orfani chinezi şi a aranjat pentru ei o sărbătoare a Duan-wu jie (Dragon Boat Festival), data căreia a căzut pe 1 iunie. Și, aşa, printr-o norocoasă coincidenţă, ziua a coincis cu ora conferinţei „copiilor” de la Geneva. Primul şi principalul document juridic internaţional în care drepturile copilului au fost luate în considerare la nivelul dreptului internaţional a fost Convenţia privind drepturile copilului, adoptată de Naţiunile Unite la 20 noiembrie 1989. Convenţia a fost semnată de 61 de ţări, la 13 iulie 1990. Astăzi, peste 96% dintre copii din lume trăiesc în ţări care s-au angajat să le protejeze drepturile prin ratificarea Convenţiei ONU. Statele membre ONU au recunoscut copiilor, indiferent de rasă, culoare, sex, religie şi origine naţională sau socială, dreptul la afecţiune, dragoste, înţelegere, hrană adecvată, îngrijire medicală, educaţie gratuită, protecţie împotriva tuturor formelor de exploatare precum şi creşterea într-un climat de pace şi fraternitate universală.
Ziua Copilului este ziua în care se celebrează miracolul naşterii, miracolul purităţii, dar şi întoarcerea la inocenţă! Ziua Copilului, aşa cum numele sărbătorii, vorbeşte de la sine, este o reamintire pentru toţi cei care au ajuns adulţi a nevoii de a respecta drepturile copiilor la viaţă, la posibilitatea de a crede şi a se referi ei înşişi, la religia pe care o aleg, pentru a primi educaţie, timp liber şi relaxare. Aceşti mici locuitori ai planetei trebuie protejaţi împotriva abuzurilor psihologice şi fizice!
Copiii sunt viitorul nostru şi vor trebui să corecteze tot ceea ce au făcut generaţiile anterioare din cauza ignoranţei şi neglijenţei. Și doar un bebeluş sănătos din punct de vedere psihic şi fizic va putea creşte în cineva care va întruchipa toate speranţele de mai bine ale părinţilor şi bunicilor. Anul acesta, pandemia de COVID-19 a dus, din păcate, la o criză a drepturilor copilului. Urmările pandemiei sunt imediate şi, dacă nu sunt rezolvate, pot afecta viitorul a milioane de copii. E timpul ca toţi să ne reimaginăm o lume în care fiecare copil are acces la educaţie, servicii de sănătate şi protecţie socială!
Ziua Internaţională a Copilului nu este doar una dintre cele mai bucuroase sărbători pentru copii, ci şi o atenţionare pentru adulţi că generaţia mai tânără are nevoie de îngrijirea şi protecţia lor constantă. Într-o familie, îngrijirea reciprocă, tradiţiile, părinţii, copiii, nepoţii sunt uniţi, cu toţii, într-un singur întreg şi formează un lanţ nesfârşit de generaţii.O zi pentru a ne reimagina un viitor mai bun pentru fiecare copil!
Copiii sunt cel mai valoros lucru pe care îl avem, aşa că trebuie să avem grijă de ei şi să le facem viaţa cât mai bună posibil. Și sărbătoarea de 1 iunie – Ziua Copilului – o zi pentru a face un viitor mai bun pentru fiecare copil!
Nu există răspunsuri