“La Botoşani, cultura – pusă la colţ”
După ce actorii Teatrului “Mihai Eminescu” mi-au sesizat condiţiile dezastruoase în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, zilele trecute, instrumentiştii Filarmonicii din Botoşani mi-au prezentat o situaţie similară.
Anul viitor, Filarmonica “George Enescu” din Botoşani împlineşte 70 de ani de activitate. Înfiinţată în 1953 de către ilustrul avocat şi om de cultură Max Weber, Filarmonica din Botoşani reprezintă un important reper cultural, atât pe plan local, cât şi naţional şi internaţional.
Sintetizând, instrumentiştii Filarmonicii mi-au sesizat următoarele.
În ultimii 40 de ani nimeni nu a investit niciun leu pentru ca sala de concerte să îndeplinească condiţii minime pentru desfăşurarea actului artistic. Această sală nu are acustica specifică, iar fluctuaţiile de temperatură afectează atât sănătatea angajaţilor, cât şi starea fizică a instrumentelor.
Un inconvenient major care ţine de clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, locaţie pentru care Filarmonica plăteşte chirie lunar fără a şti destinaţia clară a acestor bani, este lipsa spaţiilor de studiu pentru instrumentişti. Aceasta afectează în mod direct calitatea prestaţiilor artistice. Nu există măcar toalete normale, civilizate, pentru personalul instituţiei.
Există probleme la nivel managerial. Aparatul orchestral este subdimensionat. Multe partide instrumentale au lipsuri mari ca şi componenţă, din cauza nedeblocării unor noi posturi pentru angajarea de instrumentişti.
Din partea conducerii nu există comunicarea necesară cu alte instituţii de cultură sau cu instituţiile de învăţământ de profil: licee şi universităţi.
Sperăm că la Botoşani muzica Filarmonicii să fie din nou ascultată, nu doar auzită.
Nu există răspunsuri