Pușcașu Lucian și Acatrinei Dorel – întrebare către Ministrul Justiției – Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de legea digitalizării avocaturii?

Către:Domnului Cătălin Predoiu,  Ministrul  Justiției

De la: Deputat ACATRINEI Dorel-Gheorghe, deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin

Circumscripția electorală nr. 35, Suceava

Obiectul întrebării: Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de legea digitalizării avocaturii?

Domnule Ministru,

          Legea Digitalizării Avocaturii, al carei proiect a fost lansat in dezbatere in 9 februarie 2023, este un proiect controversat care încalcă principiile ONU privind avocații. Este vorba despre Principiul 16 menit să garanteze libertatea comunicării cu clientul și să interzică sancționarea avocaților pentru activități profesionale recunoscute, precum și să interzică instituirea unor obstacole în desfășurarea activității. În forma în care apare proiectul se nesocotește acest principiu, avocatura fiind transformata într-un fel „de accesoriu la digitalizare”.

Principiul 16 al ONU privind avocații care garantează libertatea comunicării cu clientul și interzice sancționarea avocaților pentru activități profesionale recunoscute, după cum interzice instituirea de obstacole în îndeplinirea funcțiilor profesionale:

16. Guvernele se asigură că avocații (a) sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință inproprie; (b) pot să călătorească și să se consulte cu clienții în mod liber atât în țara lor, cât și în străinatate; și (c) nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințati cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu îndatoririle și reglementările profesionale recunoscute precum și cu deontologia profesiei de avocat.

Reglementări profesionale recunoscute înseamnă exact opusul experimentelor din proiectul de lege care are obrăznicia de a prevedea că „se completează” cu legea avocaturii, avocatura fiind un fel de accesoriu la digitalizare.

Proiectul de lege privind digitalizarea avocaturii, prevede, printre altele, crearea unui portal, E-UNBR, cu sprijinul SRI si STS, care în baza unor convenții ar trebui să asigure avocaților securitatea cibernetică a portalului în care avocații ar urma să efectueze diverse operațiuni electronice în raport cu clienții lor și cu terții.

Suntem asaltați din toate părțile de nevoia de implicare a serviciilor de informații în numele progresului și al garantării securității naționale! Este unul dintre cele mai rușinoase proiecte legislative din ultimii ani care vizează distrugerea integrală și compromiterea sistemului judiciar!

Avocații cu semnatură electronică au intrat în sfera digitalizării profesiei și trimit de pe e-mailul lor acte juridice către instanțele de judecată care beneficiază de protecția legislației privind semnătura electronică.

De ce este necesară intervenția STS și SRI în această ecuație?

Mediul juridic este de parere că proiectul de lege pune în pericol libertatea și independența avocaților.

Față de această situație, vă rugam să răspundeți la următoarea întrebare:

Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de această lege?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a adoptat la Congresul Extraordinar desfășurat sâmbătă la Alba Iulia rezoluția prin care s-a decis continuarea și extinderea Caravanei Medicale în 2024, luând măsuri semnificative pentru a acoperi un număr mai mare de zone defavorizate și pentru a facilita accesul la […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își propune să sprijine producătorii autohtoni și afacerile românești prin implementarea unor politici economice care să promoveze dezvoltarea și prosperitatea în interiorul țării. În acest sens, în cadrul Congresului Extraordinar din 2 decembrie desfășurat la Alba Iulia a fost adoptată „Strategia […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat sâmbătă, 2 decembrie, Congresul Extraordinar al partidului în cadrul căruia au fost adoptate o serie de rezoluții și au fost completate structurile de conducere ale partidului. La eveniment au participat 555 de delegați din toate județele țării. În cadrul […]
Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]