Pușcașu Lucian și Acatrinei Dorel – întrebare către Ministrul Justiției – Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de legea digitalizării avocaturii?

Către:Domnului Cătălin Predoiu,  Ministrul  Justiției

De la: Deputat ACATRINEI Dorel-Gheorghe, deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin

Circumscripția electorală nr. 35, Suceava

Obiectul întrebării: Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de legea digitalizării avocaturii?

Domnule Ministru,

          Legea Digitalizării Avocaturii, al carei proiect a fost lansat in dezbatere in 9 februarie 2023, este un proiect controversat care încalcă principiile ONU privind avocații. Este vorba despre Principiul 16 menit să garanteze libertatea comunicării cu clientul și să interzică sancționarea avocaților pentru activități profesionale recunoscute, precum și să interzică instituirea unor obstacole în desfășurarea activității. În forma în care apare proiectul se nesocotește acest principiu, avocatura fiind transformata într-un fel „de accesoriu la digitalizare”.

Principiul 16 al ONU privind avocații care garantează libertatea comunicării cu clientul și interzice sancționarea avocaților pentru activități profesionale recunoscute, după cum interzice instituirea de obstacole în îndeplinirea funcțiilor profesionale:

16. Guvernele se asigură că avocații (a) sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință inproprie; (b) pot să călătorească și să se consulte cu clienții în mod liber atât în țara lor, cât și în străinatate; și (c) nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințati cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu îndatoririle și reglementările profesionale recunoscute precum și cu deontologia profesiei de avocat.

Reglementări profesionale recunoscute înseamnă exact opusul experimentelor din proiectul de lege care are obrăznicia de a prevedea că „se completează” cu legea avocaturii, avocatura fiind un fel de accesoriu la digitalizare.

Proiectul de lege privind digitalizarea avocaturii, prevede, printre altele, crearea unui portal, E-UNBR, cu sprijinul SRI si STS, care în baza unor convenții ar trebui să asigure avocaților securitatea cibernetică a portalului în care avocații ar urma să efectueze diverse operațiuni electronice în raport cu clienții lor și cu terții.

Suntem asaltați din toate părțile de nevoia de implicare a serviciilor de informații în numele progresului și al garantării securității naționale! Este unul dintre cele mai rușinoase proiecte legislative din ultimii ani care vizează distrugerea integrală și compromiterea sistemului judiciar!

Avocații cu semnatură electronică au intrat în sfera digitalizării profesiei și trimit de pe e-mailul lor acte juridice către instanțele de judecată care beneficiază de protecția legislației privind semnătura electronică.

De ce este necesară intervenția STS și SRI în această ecuație?

Mediul juridic este de parere că proiectul de lege pune în pericol libertatea și independența avocaților.

Față de această situație, vă rugam să răspundeți la următoarea întrebare:

Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de această lege?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]