Pușcașu Lucian și Acatrinei Dorel – întrebare către Ministrul Justiției – Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de legea digitalizării avocaturii?

Către:Domnului Cătălin Predoiu,  Ministrul  Justiției

De la: Deputat ACATRINEI Dorel-Gheorghe, deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin

Circumscripția electorală nr. 35, Suceava

Obiectul întrebării: Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de legea digitalizării avocaturii?

Domnule Ministru,

          Legea Digitalizării Avocaturii, al carei proiect a fost lansat in dezbatere in 9 februarie 2023, este un proiect controversat care încalcă principiile ONU privind avocații. Este vorba despre Principiul 16 menit să garanteze libertatea comunicării cu clientul și să interzică sancționarea avocaților pentru activități profesionale recunoscute, precum și să interzică instituirea unor obstacole în desfășurarea activității. În forma în care apare proiectul se nesocotește acest principiu, avocatura fiind transformata într-un fel „de accesoriu la digitalizare”.

Principiul 16 al ONU privind avocații care garantează libertatea comunicării cu clientul și interzice sancționarea avocaților pentru activități profesionale recunoscute, după cum interzice instituirea de obstacole în îndeplinirea funcțiilor profesionale:

16. Guvernele se asigură că avocații (a) sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință inproprie; (b) pot să călătorească și să se consulte cu clienții în mod liber atât în țara lor, cât și în străinatate; și (c) nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințati cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu îndatoririle și reglementările profesionale recunoscute precum și cu deontologia profesiei de avocat.

Reglementări profesionale recunoscute înseamnă exact opusul experimentelor din proiectul de lege care are obrăznicia de a prevedea că „se completează” cu legea avocaturii, avocatura fiind un fel de accesoriu la digitalizare.

Proiectul de lege privind digitalizarea avocaturii, prevede, printre altele, crearea unui portal, E-UNBR, cu sprijinul SRI si STS, care în baza unor convenții ar trebui să asigure avocaților securitatea cibernetică a portalului în care avocații ar urma să efectueze diverse operațiuni electronice în raport cu clienții lor și cu terții.

Suntem asaltați din toate părțile de nevoia de implicare a serviciilor de informații în numele progresului și al garantării securității naționale! Este unul dintre cele mai rușinoase proiecte legislative din ultimii ani care vizează distrugerea integrală și compromiterea sistemului judiciar!

Avocații cu semnatură electronică au intrat în sfera digitalizării profesiei și trimit de pe e-mailul lor acte juridice către instanțele de judecată care beneficiază de protecția legislației privind semnătura electronică.

De ce este necesară intervenția STS și SRI în această ecuație?

Mediul juridic este de parere că proiectul de lege pune în pericol libertatea și independența avocaților.

Față de această situație, vă rugam să răspundeți la următoarea întrebare:

Susțineți intervenția STS și SRI în activitățile specifice unui avocat? Care este poziția Ministerului Justiției față de această lege?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]
“Antreprenorii români, care ar trebui să fie motorul economic al țării, nu sunt doar împovărați cu tot felul de taxe, impozite și alte biruri gândite de către guvernul PNL-PSD, ca să aibă bani pentru campania electorală și armatele de orci liberalo-pesediste care au sufocat administrația centrală, […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, 16 mai, în Alba Iulia. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului participanții au ajuns în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România, care stă […]