Adresată: Domnului Nicolae CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României
De către: Deputat ACATRINEI Dorel-Gheorghe, deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin
circumscripția electorală nr. 35, Suceava
Obiectul interpelării: Solicităm protejarea sectorului agricol local și asocierea cu Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria pentru interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina până la 30 iunie 2023
Domnule Prim-ministru,
Războiul din Ucraina a produs mai multe unde de șoc în principalele sectoare strategice de activitate, atât la nivel Uniunii Europene, cât și al României. Țările aflate în conflict sunt printre cei mai mari furnizori globali de cereale. Rusia și Ucraina, la nivelul exportului global, reprezintă 30% din exporturile modiale de grâu, 32% cel de orz, 50% din exporturile de floarea soarelui și ulei.
România a fost grânarul Europei, este recunoscută la nivel european și mondial pentru pontețialul său agricol deosebit, situându-se sub acest aspect, pe locul 5 între țările UE, fiind capabilă să acopere necesarul de hrană a cca. 80 de milioane de persoane. Puterea de cumpărare a cetățenilor și starea financiară precară a românilor nu este consecința lipsei de alimente, ci a scăderii puternice a producției autohtone în detrimentul creșterii importurilor.
Zilele trecute fermierii români au blocat vama de la Siret ca semnal de alarmă pentru autoritățile române care, prin deciziile luate, îi duc la faliment. În statele europene au crescut sosirile de cereale din Ucraina, provocând saturarea silozurilor şi prăbuşirea preţurilor locale.
Fermierii sunt nemulţumiţi de situaţia din agricultură generată în urma conflictului militar din Ucraina, ce a condus „la o concurenţa neloială cruntă” generată de fluxurile de cereale şi produse agricole din ţara vecină. La protest, fermierii au susținut că permiterea importurilor de grâu din Ucraina a fost „o joacă urâtă” şi „a băgat în faliment toată ţară”, întrucât România trebuia să fie ţară de tranzit pentru produsele din Ucraina,
nu piaţă de desfacere: „Au cumpărat (grâu, n.r.) cu 60 de bani şi vând cu un leu, la noi a ajuns de la 1,6 lei preţul la grâu, la 80 de bani. Suntem falimentari, suntem în faliment toţi”.
Anunțând că vor să îşi protejeze fermierii, Budapesta şi Varşovia au specificat că interzic până la 30 iunie importurile de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, măsură adoptată și de Slovacia. Bulgaria are în vedere și ea interzicerea importului de cereale ucrainene.
Dacă polonezii, ungurii și bulgarii își apără interesele naționale și își protejează fermierii, conducătorii de la București rămân, în continuare, sclavii deciziilor luate în afara granițelor țării, fermierii români fiind singuri în lupta cu deciziile conducătorilor care îi duc la faliment.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea este depășit de situație, iar glumițele despre cormorani și oaia românească nu îi ajută cu nimic pe fermierii români.
Creşterea gradului de valorificare a potenţialului agricol poate transforma România într-un stat independent în ceea ce priveşte asigurarea securităţii alimentare a populaţiei, dar şi de furnizor de o astfel de securitate către alte ţări, printr-un export net de produse agricole, materii prime şi alimente în Piața Comună care a dus la formarea Uniunii Europene.
Solicităm protejarea sectorului agricol local și asocierea cu Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria pentru interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina.
Față de această situație, vă rugăm să ne răspundeți la următoarea interpelare:
Veți suspenda importul de cereale ucrainene până la data de 30 iunie 2023, așa cum au făcut-o alte țări europene? Ce soluții aveți pentru stoparea falimentului fermierilor români?
Nu există răspunsuri