Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat joi, 23 noiembrie, dezbaterea cu tema „Provocări demografice și sociale în România – soluții de echilibrare a declinului actual”.
Analizele recente trag mai multe semnale de alarmă asupra faptului că dacă în România se va menține trendul demografic negativ actual, în anul 2050 țara noastră va avea o populație de aproximativ 15 milioane de locuitori. Dar cum am ajuns în această situație? Pornind de la faptul că tinerii nu își mai doresc copii sau maxim 1, rata crescută a femeilor necăsătorite și vârsta înaintată la care tinerii părăsesc casa părintească, toate aceste lucruri fac ca România să se depopuleze într-un ritm accelerat. Trebuie mai mult ca niciodată să redescoperim cultul familiei numeroase.
Președintele AUR, George Simion, a declarat în cadrul dezbaterii că în România este nevoie mai mult ca niciodată de măsuri democratice de susținere și protecție a familiilor ce doresc să aibă copii.
„Realitatea dură în România anului 2023 pe piața forței de muncă ne arată că avem un deficit major pe care firmele care activează în România, cu acționariat autohton sau străin, îl resimt puternic. La presiunea mediului antreprenorial, Guvernul a luat o măsură pentru 2024 să aloce cu 140.000 de permise de muncă mai mult pentru muncitori din țări precum Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, India, Pakistan ș.a. Bănuim și că președintele Klaus Iohannis a plecat într-o misiune specială în Zanzibar, Kenia, Tanzania pentru a aduce forță de muncă. Schimburile comerciale dintre România și aceste țări sunt cvasi inexistente. Nevoia de forță de muncă este reală în România. În măsurile pe care le avem prevăzute în programul de guvernare includem posibilitatea ca persoanele de peste 65 de ani să poată să rămână în câmpul muncii fără a mai fi taxați în plus, salariul brut să fie și salariul net. O atenție specială este îndreptată și spre învățământul dual și cea mai importantă măsură, extinderea Revisal-ului încât firmele să completeze și necesarul de forță de muncă. Foarte mulți români care muncesc în străinătate pe salarii între 600-1000 de euro în domenii deficitare vor putea consulta un portal unic care va fi mediatizat prin intermediul tuturor resurselor mediatice de care beneficiază statul.”
Acesta a mai menționat faptul că exemple de bune practici pot fi considerate statele vecine, precum Polonia sau Ungaria, subliniind că în perioada în care partidul AUR va fi la guvernare va avea ca prioritate susținerea familiilor care își doresc 1-3 copii prin politici care să ofere sprijin real și susținut din partea statului.
„Atâta timp cât dăm noi permise de muncă pentru cetățeni din țări din lumea a treia dar nu avem o politică atentă pentru românii care muncesc în străinătate, înseamnă că ne aflăm într-adevăr într-un stat eșuat. De ce spun asta? Este nevoie ca românii care pot, să facă copii. Forța de muncă activă se încadrează în această categorie statistică care poate ajuta la creșterea demografică a României. Avem nevoie pentru România de mâine să redresăm balanța, să se nască mai mulți copii români în interiorul țării decât în afară.”
Prezent la dezbatere, Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a completat faptul că cea mai la îndemână soluție, cu rezultate pe termen mediu și lung, o reprezintă convingerea milioanelor de români plecați din motive economice și nu numai, să se reîntoarcă în țară.
„Anul trecut s-au înregistrat sub 200.000 de nașteri, anul în care s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultima sută de ani. Această situație vine dintr-o problemă majoră, nu doar din faptul că familiile nu-și mai doresc să facă copii ci și din faptul că jumătate din populația activă se află în afara țării. (…) Varianta convingerii românilor să revină acasă este o soluție care va rezolva cu siguranță pe termen mediu și lung această problemă. La nivel global, toate națiunile vor să crească. Creșterile din punct de vedere al PIB-ului, exceptând varianta creșterii inflaționiste care este doar contabilă și care nu este în active reale, se poate face fie prin creștere de productivitate, adică prin implementarea de noi tehnologii, însă nu e cazul României în momentul de față, se poate face demografic, adică să crească populația în mod constant sau se poate face prin exploatarea unei resurse excepționale, dar nici această variantă nu este de agreat. Creșterea demografică este greu de susținut pe termen scurt pentru că sunt multe generații implicate și putem acoperi nevoile care vor apărea curând și în următorii ani, doar printr-o demografie internă, prin creșterea natalității.”
Marius Lulea a mai atras atenția asupra faptului că măsurile și politice care vor fi adoptate, trebuie să nu aducă mai mult rău țării chiar dacă aparent, pe termen scurt, se poate observa o îmbunătățire. „Există această variantă pe termen scurt, a aducerii de populații străine însă acest lucru trebuie făcut cu mult discernământ încât să nu fie perturbat mersul firesc al societății românești. Nu trebuie să ne ascundem după factorul economic ci trebuie să deschidem granițele cât trebuie, pentru că aportul de forță de muncă din afară perturbă modul normal de funcționare a pieței de muncă interne”.
Nu există răspunsuri