Senatorul AUR Petrișor Peiu a susținut necesitatea unor măsuri de echilibrare a pieței și stimularea concurenței. Acesta propune reguli mai stricte pentru marile lanțuri comerciale, astfel încât să fie încurajată concurența justă și europeană care să conducă la dezvoltarea afacerilor românești.
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a explicat cum piața de vânzare cu amănuntul din România a fost, în 2023 și 2024, de 175 de miliarde de lei, din care aproximativ 64-65% au revenit primelor 10 rețele comerciale cu acționariat străin.
„Observați discrepanța: de 20 și ceva de ori mai puțin, aproape 5 miliarde de lei pentru primele 10 rețele comerciale românești. Sigur că nu este de blamat cel care a crescut atât de mult, ci sunt de blamat guvernanții care au permis crearea unui oligopol, cu consecința fixării prețurilor la un nivel aproape insuportabil pentru o mare parte a populației din România”, a declarat Petrișor Peiu.
„Partidul AUR este în favoarea aplicării unor reguli de competiție și concurență europene. În momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană, ca de altfel toate statele est-europene, s-a pus mare accent pe negocierea capitolului 6 – Concurență – și pe puterile pe care le are Consiliul Concurenței. Din păcate, această instituție a deviat de la misiunea sa originală, la fel ca și celelalte instituții ale statului, permițând astfel acapararea pieței de către câteva companii”, a mai explicat senatorul AUR.
Soluțiile propuse de partidul AUR pentru ajutorarea agenților economici de inegalitățile pieței sunt „limitarea numărului de magazine de o anumită suprafață, limitarea numărului de magazine ale unei anumite mărci, astfel încât să permitem o competiție cât mai mare și un număr cât mai mare de jucători.”
Petrișor Peiu a criticat guvernările precedente ale lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, catalogându-le drept „un abuz legal incalificabil” în ceea ce a privit „așa-numitul sistem de garanție-returnare, prin care o firmă privată, constituită dintr-o parte din rețelele comerciale și o parte din producătorii de băuturi, a primit cadou de la stat întreaga piață a ambalajelor reciclabile de băuturi. Pe rezultatul de anul trecut, această firmă privată, repet, a reușit să primească înapoi și să plătească garanția doar pentru jumătate din ambalajele puse pe piață, 55%, dar a păstrat banii pentru întreaga cantitate”, a spus Petrișor Peiu.
„Noi vom pregăti un proiect de lege astfel încât sumele rămase necheltuite de către această firmă privată, pe nume RetuRO, să devină venit la bugetul de stat și să alimenteze conturile din care se vor plăti alocațiile indexate ale copiilor României”, a conchis liderul senatorilor AUR.
Nu există răspunsuri