Senatorul AUR, Petrișor Peiu, a declarat că, așa-numitul plan de guvernare prezentat de PSD-PNL-UDMR, nu reprezintă altceva decât o minciună crasă. Potrivit senatorului AUR, aceste partide insistă pe investiții care nu sunt nici reale și care sunt și imposibil de terminat la termen.
„Își mint din nou electoratul, insistând pe niște investiții care, unu, nu sunt reale, nu sunt posibil de terminat la termen și care ascund o mare minciună. Spune guvernul că va reuși să reducă deficitul fiscal pe standardul european de contabilitate la 7% anul viitor, de la 10% cât va fi anul acesta. Eu vă încurajez pe toți să citiți măsurile promise de guvern. Ce spune guvernul acolo? Vă dau un singur exemplu ca să înțelegem cât de ridicol este acest plan. Guvernul spune așa, că va cheltui 8% din PIB pentru investiții și între 6 și 8% din PIB pentru ajutoare de stat. Asta înseamnă un total de minim 15%, undeva la 15% din PIB. Adăugând cheltuielile cu plata salariilor bugetarilor, care sunt de 9,4% din PIB, și cheltuielile cu asistența socială care sunt aproape 17% din PIB, o să observăm că am avea nevoie de venituri bugetare de 40-42% din PIB, în condițiile în care veniturile bugetare ale României, incluzând și mama fondurilor europene, nu depășesc 32% din PIB. Deci, promisiunile Guvernului ascund o minciună de 8% din PIB, adică aproape 30 de miliarde de euro. 25-30 de miliarde de euro”, a spus senatorul AUR.
Petrișor Peiu a atras atenția și că datoria publică a țării va fi la sfârșitul acestui an dublă față de datoria care era acum patru ani.
„Guvernele din ultimii patru ani au dublat datoria publică a țării. Vă reamintesc că legea responsabilității fiscal-bugetare prevede ca atunci când se depășește pragul de 50% din PIB al datoriei publice, să se înghețe cheltuiala cu salariile, iar atunci când se depășește pragul de 55%, să se înghețe cheltuiala cu pensiile. (…) Consecință a acestei datorii publice foarte mari este situația deficitului bugetar, care, în săptămâna trecută, poate nimeni n-a observat, Guvernul a făcut o rectificare fiscală mascată și a crescut pragul deficitului bugetar la 8,6% din PIB, în același timp renunțând la includerea în veniturile bugetare a unor venituri declarate fictiv la începutul anului și anume suma de 10,5 miliarde de lei, așa numite venituri din digitalizare. Acest deficit bugetar foarte mare are două consecințe. Pe de o parte, dobânzile la care se împrumută România și care fac ca datoria să se dubleze la fiecare șapte ani și a doua consecință foarte gravă este imposibilitatea de a comprima deficitul fiscal de la 10% din PIB, cât va fi anul acesta, pe standardele europene, nu 8,6 cât anunță Guvernul pe cash, de la 10% pe standardul european de contabilitate, la 3% pe standardul european de contabilitate. Vă reamintesc că acum o lună Guvernul a trimis către Comisia Europeană un plan bugetar structural pe termen mediu întocmit în fals, cu altă valoare a deficitului bugetar pentru anul acesta”, a spus Petrișor Peiu.
Acesta a adăugat că o altă observație este cea privind deficitul de cont curent, care este deja la aproape 25 de miliarde de euro după primele 10 luni ale anului și va depăși 32 de miliarde de euro la sfârșitul anului, „devenind astfel România statul membru al Uniunii Europene cu cea mai mare pondere în PIB a deficitului de cont curent”.
Nu există răspunsuri