Adresată: Domnului Marian-Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne
De către Domnul senator: Petrișor-Gabriel PEIU
Circumscripția electorală: Nr.42 București
Grupul Parlamentar: A.U.R.
Obiectul Interpelării – Clarificări privind aspecte legate de declasificarea informațiilor, Hotărârea CSAT din 28.11.2024 și activitatea structurilor de informații din cadrul MAI
Stimate domnule ministru,
Având în vedere dispozițiile art. 112 din Constituția României și ale art. 3 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, în calitate de senator, dar și în virtutea responsabilității față de cetățenii pe care îi reprezint, vă adresez prezenta interpelare parlamentară în vederea clarificării unor aspecte de interes public major, care vizează respectarea prevederilor legale referitoare la gestionarea informațiilor clasificate, activitatea structurilor de informații și transparența instituțională în contextul procesului electoral.
Contextul acestei interpelări îl constituie comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale din data de 04.12.2024, prin care se face referire la o Hotărâre a CSAT din data de 28.11.2024, fără însă a se menționa numărul acesteia sau titlul, elemente esențiale pentru exercitarea dreptului la contestație în condițiile legii. Mai mult, sunt publicate informații clasificate, fără ca anterior să fi fost emisă o Hotărâre de Guvern pentru declasificare, așa cum prevede legea.
Pe baza acestui context, vă solicit respectuos următoarele clarificări concrete:
1.Care este numărul și titlul Hotărârii CSAT adoptate în data de 28.11.2024, la care se face referire în comunicatul Administrației Prezidențiale din 04.12.2024?
Vă reamintesc că, potrivit art. 20 din Legea nr. 182/2002, orice persoană are dreptul de a contesta clasificarea unor informații, iar acest lucru nu poate fi realizat fără a cunoaște elementele de identificare a documentului.
2. De ce nu a fost emisă o Hotărâre de Guvern în vederea declasificării Notei de informare a DGPI nr. 2081968 din 04.12.2024, așa cum prevede art. 24 alin. (4) din Legea nr. 182/2002?
Conform acestui articol, declasificarea unor informații de tipul celor cuprinse în respectiva notă necesită o hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului.
3. Vă rog să precizați dacă datele și informațiile prezentate public în acel comunicat au intrat sub incidența art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României și, dacă da, care anume amenințare la adresa securității naționale a fost identificată pentru a justifica măsurile informativ-operative derulate?
4. Conform art. 13 din OUG nr. 76/2016, Direcția Generală de Protecție Internă are obligația de a informa conducerea MAI în vederea luării de măsuri necesare. Ați fost informat oficial de către DGPI cu privire la amenințări la adresa securității naționale în legătură cu procesul electoral? Dacă da, care au fost deciziile și măsurile pe care le-ați adoptat?
5. Ați primit înainte de data de 24.11.2024 informații sau sesizări de la structurile MAI (DGPI, DOS, DGA, etc.) privind posibile încălcări ale legislației electorale? În caz afirmativ, ce măsuri concrete ați dispus în acest sens?
6. În calitate de membru al CSAT, și având în vedere că Administrația Prezidențială a informat opinia publică despre convocarea unei ședințe CSAT în data de 28.11.2024, ați pregătit și avizat documentele necesare pentru această ședință, inclusiv Nota DGPI?
7. În cadrul ședinței CSAT din 28.11.2024, s-a discutat posibilitatea declasificării ulterioare a documentelor prezentate de structurile de informații? Dacă da, vă rog să precizați temeiul legal avut în vedere și dacă această decizie a fost susținută de instituția pe care o conduceți.
Comments are closed