Către: domnul Lucian Nicolae BODE – Ministrul Afacerilor Interne
Obiectul întrebării: Clarificări asupra riscului suicidar din rândurile angajaților MAI
Stimate Domnule ministru,
În ultimii ani, 40 de politisti s-au sinucis, majoritatea lor prin împuşcare – 25 din 40 – alţi 12 prin spânzurare, iar alții prin alte metode, conform unui răspuns al IGPR. Numai în anul 2021, din relatările presei, am aflat că alți 10 polițiști au recurs la același gest extrem. Zilele trecute, o tânără absolventă a Școlii de poliție s-a sinucis și ea în baia gării din Strehaia, la numai trei săptămâni după ce, la Brașov, a avut loc un caz similar.
Având în vedere că testările periodice nu par a fi suficiente pentru a preveni cazurile de risc suicidar, vă rog să îmi precizați următoarele:
- Dacă la nivelul IGPR există departamente speciale la nivel central şi zonal care se ocupă de sănătatea mintală a poliţiştilor, precum și dacă există strategii, care includ măsuri eficiente de reducere a riscului suicidar în rândul poliţiştilor?
- Există un deficit de funcții în ceea ce privește ofițerii psihologi la nivelul IJP-urilor?
- Care este numărul total de psihologi raportat la numărul total al polițiștilor din structurile MAI?
- În cadrul evaluării psihologice periodice a angajaților se realizează şi evaluarea riscului suicidar și evaluarea gradului de depresie ori sunt doar evaluări psihologice care se încadrează mai mult în psihologia muncii?
5. Centrul de Psihologie al Poliţiei Romane a pus la dispoziţia psihologilor din sistem, teste prin care să se evalueze aspecte sensibile ale sănătăţii mintale, ci nu doar teste pentru aptitudinile cognitive?
Nu există răspunsuri