Domnul Silviu-Titus Păunescu:
“Prin Politica agricolă comună, PAC, 2021-2027 se recomandă alocarea de resurse pentru combaterea schimbărilor climatice, iar Guvernul României nu alocă despăgubiri de secetă. Cum este România în acord cu Politica agricolă europeană?”
După haosul pandemiei care a afectat şi agricultura, Guvernul îngroapă sectorul agricol, neacordând despăgubiri de secetă. Guvernanţii actuali se cred europeni, dar par că nu vor binele românilor şi al agriculturii româneşti. Un guvern responsabil ar trebui să acţioneze pentru politici coerente împotriva schimbărilor climatice şi pentru sprijinirea sectorului agricol local.
Chiar dacă România deţine locul al şaselea în Europa în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă utilizată, iar potenţialul românesc este capabil să alimenteze întreaga Europă cu produse agricole, domeniul agriculturii nu stă pe agenda actualului guvern, ci dimpotrivă interesul lor stă în importuri din alte state.
În urma pandemiei, orice om raţional a înţeles că, atunci când dă de greu, un popor depinde numai de propria capacitate de salvare. România a devenit un stat atât de dezorganizat, încât orice mic pericol ne face previzibili şi neputincioşi. Nici în domeniul în care am putea fi competitivi nu suntem lăsaţi să producem. Alianţa pentru Unirea Românilor atrage atenţia asupra necesităţii ca agricultura să beneficieze de o suplimentare a bugetului. Sprijinirea fermierilor şi a producătorilor agricoli, a micului întreprinzător român, este unul dintre obiectivele noastre în Parlament. Este inadmisibil ca un guvern să abandoneze un sector fragil aşa cum a devenit cel agricol în urma efectelor pandemiei.
Agricultorii sunt disperaţi şi neputincioşi, întrucât promisiunile de salvare a agriculturii, după efectele secetei de anul trecut, s-au dovedit a fi vorbe în vânt. Plata despăgubirilor pentru secetă au fost respinse la vot de către majoritatea PNL-USR-PLUS – UDMR. Alianţa pentru Unirea Românilor a depus amendamente şi a votat pentru suplimentarea bugetului pentru agricultură şi pentru acordarea de despăgubirilor de secetă. Guvernul actual pare să vrea doar importuri şi dependenţă de economiile altor state europene. Agricultura României va fi afectată atât de criza generată de pandemie, cât şi de lipsa de resurse pentru susţinerea productivităţii.
România era cu mult în urma altor ţări europene din punctul de vedere al sistemului de irigații, în condiţiile în care seceta afectează an de an producţia agricolă. Cu toate acestea, guvernul nu face nimic, fiind prea concentrat pe obiective obscure, cu interes pentru economiile străine, şi departe de sprijinirea micului întreprinzător român.
Alianţa pentru Unirea Românilor atrage atenţia guvernului asupra necesităţii ca agricultura să devină obiectiv naţional. Strategiile incoerente în ceea ce priveşte irigaţiile, neacordarea de sprijin pentru producţiile afectate de secetă vor duce la condiţii din ce în ce mai grele pentru agricultorii români cu efecte directe asupra siguranţei naţionale de hrană.
Solicităm Guvernului să ţină cont de disperarea fermierilor şi să acorde despăgubirile de secetă care reprezintă o gură de aer pentru ca domeniul agricol să funcţioneze într-un an cu efecte economice drastice.
Politica concentrată pe interesele obscure ale guvernanţilor trebuie să înceteze până nu este prea târziu. Alianţa pentru Unirea Românilor pledează pentru creşterea urgentă a bugetului agriculturii şi crearea cadrului legislativ pentru susţinerea producţie agricole, a fermelor de legume şi fructe, şi crearea unor centre de depozitare şi valorificare a producţiei cu sprijinul statului. Peste câteva luni, Guvernul Cîţu care declară că nu are resurse pentru despăgubiri de secetă, va constata pierderile din sectorul agricol, şi ca de obicei, va vedea că nu prin tăieri din bugetul agriculturii şi a altor sectoare importante se face dezvoltarea ţării.
Politica agricolă comună, PAC, s-a adaptat la nevoile în schimbare ale cetăţenilor europeni și la provocările mondiale. Guvernul României se declară european, însă nu ţine cont de nevoile agricultorilor săi şi nu îi sprijină pentru a supravieţui în momentele critice şi pentru a se adapta la provocările vremurilor.
Comisia Europeană anunţa un buget semnificativ pentru agricultură pentru perioada 2021-2027, o treime din bugetul total al UE. Potrivit Politicii agricole comune, fermierii au un rol-cheie în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice. Tendinţele agricole în statele europene sunt ca fermierii să primească sprijin suplimentar pentru combaterea schimbărilor climate. Cum este Guvernul României european, dacă nu ţine cont de aceste obiective europene şi îşi abandonează agricultorii locali an de an în hazardul secetei şi al altor calamităţi?
Nu există răspunsuri