Adresată: Ministrul Educației și Cercetării Domnului Daniel-Ovidiu David
De către doamna senator: Luminița PĂUCEAN-FERNANDES
Circumscripţia electorală: nr. 34, Sibiu
Grupul parlamentar: ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR
Ședința Senatului din data de: 09.04.2025
Obiectul interpelării: Strategia Ministerului Educației și Cercetării în ceea ce privește creșterea numărului de consilieri școlari, profesionalizarea lor și colaborarea cu părinții.
STIMATE DOMNULE MINISTRU,
Săptămâna trecută, în cadrul proiectului „Senat Junior”, am avut o întâlnire cu Board-ul Copiilor UNICEF. Tineri minunați și dedicați ne-au prezentat problemele cu care se confruntă, probleme care sunt reprezentative în mare măsură pentru generația lor, astfel încât noi, senatorii, să le putem oferi sprijin în limita posibilităților legislative. O temă importantă ridicată de ei a fost presiunea excesivă pe care o resimt, ceea ce duce la un dezechilibru între școală și viața socială, la o competiție exagerată în loc de colaborare și la o lipsă a sprijinului prin consiliere în procesul de învățare. De asemenea, s-a discutat despre sănătatea mintală și gestionarea emoțiilor, aspecte afectate de numărul insuficient de consilieri școlari. Nu în ultimul rând, menținerea acestui echilibru emoțional depinde și de părinți, mulți dintre ei având nevoie de educație parentală, chiar dacă uneori refuză să recunoască acest lucru.
În acest context, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care este strategia Ministerului Educației și Cercetării în ceea ce privește creșterea pe termen mediu și lung a numărului de consilieri școlari?
- Care este strategia Ministerului Educației și Cercetării de a crește specializarea consilierilor școlari în gestionarea problemelor psihologice, dat fiind faptul că, pregătirea și provenința educațională a acestora este diversificată, de exemplu: sociologie, asistență socială, filozofie etc?
- Care este strategia Ministerului Educației și Cercetării de a stimula părinții să participe la cursuri de educație parentală, astfel încât să facă o bună echipă cu consilierul școlar în gestionarea constructivă a vieții emoționale a copiilor?
Comments are closed