Titlul declarației politice: Platforma informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – CNAS este o amenințare la adresa sănătății publice
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor senatori,
Milioane de bolnavi din România sunt batjocoriți de actualul Guvern odată cu introducerea, de la 1 martie 2025, a obligativității ca absolut toate serviciile medicale să fie acordate doar cu obligativitatea semnării cu cardul pacientului. Într-o țară normală, asta nu ar fi neapărat o problemă, ci o normalitate.
Blocajul colosal apare în România, dat fiind faptul că Platforma informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este mai mult nefuncțională decât operativă.
Culmea este că toată lumea știe de acest lucru la nivelul Guvernului și al Ministerului Sănătății. Spre exemplu, doamna Larisa Mezinu, vicepreședinta CNAS declara în februarie, citez: „platforma informatică a prezentat perioade de indisponibilitate, după care, începând cu 7 februarie, nu a mai funcționat deloc pe componentele importante”. Tot de la nivelul instituției s-a pus și diagnosticul că „platforma este învechită”.
Stimați colegi,
În condițiile în care, toată lumea cunoaște faptul că sunt problemele cu funcționarea cardurilor de sănătate, situație care afectează siguranța actului medical și crește riscul de erori, dar și faptul că din aceleași considerente, foarte mulți români, în majoritatea lor bătrâni și grav bolnavi, sunt puși degeaba pe drumuri, să introduci această obligativitate reprezintă, fără exagerare, o amenințare la adresa sănătății publice.
Nu este deloc evident ce se urmărește. Putem specula fie pe ideea că, în felul acesta, se dorește descurajarea cetățenilor de a merge la doctor pentru a reduce cheltuielile bugetare. La fel cum știm și predispoziția „funcționărească” de a mai gestiona câte o licitație cu dedicație în momentul în care se găsește câte o disfuncționalitate.
Apropo de modul în care s-a implementat sistemul informatic privind cardurile de sănătate, trebuie spus că, deși au existat foarte multe dosare penale, unele chiar duse la îndeplinire prin condamnări definitive (a se vedea cazul Lucian Duţă), prejudiciile nu s-au recuperat. Asta în timp ce presiunea pe sistemul sanitar a crescut. Mai mult, oameni care au gestionat, din fruntea CNAS astfel de licitații – așa cum este Cristian Buşoi, spre exemplu – au fost răsplătiți recent cu funcții importante, cel nominalizat de mine fiind proaspăt numit secretar de stat în Ministerul Energiei.
Tot pe acest subiect, trebuie spus că, în 2023, pe când Prim-ministru era liberalul Nicolae Ciucă, se anunța cu mare pompă faptul că CNAS va beneficia de aproximativ 70 de milioane de euro din PNRR tocmai pentru – și aici citez: „digitalizarea completă a sistemului de asigurări de sănătate”.
La doi ani distanță, s-a ales praful de acel proiect și din câte vedem sistemul este pe butuci. Și asta în timp ce românii cei mai vulnerabili sunt purtați pe drumuri deoarece „platforma nu merge”.
Ca să nu mai spunem că, în acest moment, nici măcar nu se mai pot emite carduri noi din cauza lipsei materialelor necesare și tot pacienții sunt cei afectați, deoarece trebuie să-și dovedească statutul de asigurat prin proceduri birocratice complicate.
Concluziile naturale ar fi că se impune demiterea actualei conduceri a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și renunțarea temporară la obligativitatea folosirii cardurilor de sănătate cât timp există aceste disfuncționalități ale Platformei informatice.
De asemenea, s-ar impune un audit independent serios la CNAS și chiar un control amănunțit al Curții de Conturi.
Comments are closed