În data de 18 martie 2025 am participat la dezbaterea publică organizată de către Consiliul Județean Neamț și Prefectura Neamț, la care au participat reprezentanți ai administrației publice locale, primari, parlamentari, reprezentanți ai ocoalelor silvice, specialiști din industria forestieră, agricultură, precum și reprezentanți ai societății civile, în cadrul căreia s-a analizat problematica privind delimitarea zonelor de protecție strictă, ca parte a reformelor prevăzute de PNRR.
Discuțiile au reliefat în primul rând nemulțumirea primarilor în legătură cu faptul că se intenționează ca în Județul Neamț să se extindă suprafața ariilor protejate cu 50.000 de hectare, de la 115.000 ha la peste 165.000 ha. În aceste condiții, mai mult de o treime din suprafața sa va fi arie protejată. Practic, Județul Neamț va fi grav afectat de o serie de restricții în ceea ce privește derularea unor proiecte de infrastructură, de turism, în domeniul agricol sau orice altă investiție, fiind astfel condamnat să renunțe la planurile sale de dezvoltare economică durabilă.
Comunitatea locală este împotriva acestei extinderi și solicită ca delimitarea acestor zone să se facă în cadrul ariilor protejate deja existente, fără a afecta alte suprafețe. Nemulțumiri au fost exprimate și în legătură cu modul în care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează acest proiect. Există o serie de suspiciuni, exprimate în cadrul dezbaterii dar și în mass media locală, în legătură cu firmele ce au obținut contractul de realizare a studiului realizat de Minister. Sunt 3 societăți comerciale, cu doar 12 angajați, care fac cartografierea unei suprafețe echivalente unui județ!!! Nu e de mirare că au apărut și erorile: unele date cartografice nu corespund cu delimitarea UAT-urilor. Consider că este necesar ca Ministerul să beneficieze de sprijinul și expertiza unor specialiști în geodezie pentru ca realizarea acestor delimitări să fie conform realității din teren.
Fac un apel la responsabilitate și solicit Ministerului ca, în documentul final, fiecare zonă de protecție strictă din Județul Neamț să fie stabilită cu aprobarea autorităților locale. Înțelegem faptul că aceast proiect este un Jalon în PNRR și că trebuie îndeplinit până la sfârșitul acestui an pentru a nu pierde banii alocați, dar aceasta nu înseamnă că el trebuie realizat eliminând șansele la dezvoltare economică. Destinul economic al unei comunități locale nu este o simplă bifă în lista cu obiective de îndeplinit ale Guvernului. Viitorul nemțenilor nu poate fi decis fără ei!!
Comments are closed