Nagy Vasile – declarație politică – Școala în pandemie.

Stimate Domnule Președinte,

Stimați colegi, declarația mea politică se numește “ Școala în pandemie!” și vizează un subiect extrem de important.

Dragi colegi deputați –

Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie, este așadar vital ca școala să continue cu prezență fizică și fără întreruperi.

Pandemia provocată de corona-virus ne-a schimbat fundamental felul în care trăim, în întreaga Europă, au fost afectate toate domeniile, de la muncă la petrecerea timpului liber și călătorii.

Timp de luni de zile pe durata izolării, școlile, colegiile și universitățile și-au închis porțile, iar cursurile online au devenit noua normalitate. Însă educația nu se oprește la poarta școlii, iar educatorii de pretutindeni au făcut tot ce le stă în putință pentru a se asigura că elevii și studenții nu rămân în urmă.

Autoritățile centrale şi locale au fost puse astfel în fața unor noi provocări, nemaiîntâlnite în ultima sută de ani, de a gestiona procesul de învățământ în condițiile unei cât mai bune distanțări fizice, premisă de bază pentru limitarea răspândirii noului virus.

Asigurarea condițiilor necesare unei distanțări fizice corespunzătoare între  elevi în sălile  de clasă s-a dovedit o problemă greu de rezolvat.

Normele  sanitare  aplicate  în pandemie,  conform Grupului  de  Comunicare  Strategică, prevăd o distanță  minimă  între elevi de 1 metru în interiorul clasei  cu obligația purtării măștii  şi 1,5 metri în aer liber atunci  când nu este purtată  masca.

Pentru majoritatea claselor cu peste 20 elevi, această distanțare devine însă imposibilă, mobilierul școlar obligând elevii să stea câte doi sau câte trei în bănci la mai puțin de 1 metru.

O soluție de compromis a fost montarea unor panouri despărțitoare din plexiglas, care pe lângă faptul că sunt translucide şi împiedică o bună vizibilitate, sunt montate doar în dreptul pupitrelor, acestea devenind total ineficiente dacă elevul stă rezemat pe spătarul scaunului.

În plus, dezinfectarea în mod repetat a acestora este absolut necesară, personalul fiind total depășit în această privință.

În această situație  este necesară fie suplimentarea personalului, fie dotarea sălilor de curs cu infrastructura tehnică necesară şi instruirea cadrelor pentru predarea simultan tradițional şi online.

Pe de altă parte, o parte dintre cadrele didactice cu vârste înaintate şi nefamiliarizate cu lucrul în mediul online au preferat să se pensioneze argumentând că nu pot gestiona în același timp şi procesul educațional şi respectarea strictă a regulilor de protecție sanitară.

Decizia privind modul de începere a anului școlar urma să fie descentralizată de la nivel central la nivel local, respectiv a Comitetelor Județene pentru Situații  de Urgență împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică în funcție de situația epidemiologică din școala respectivă.

Astfel, scoli  care au  cerut  împărțirea  claselor în două cu predare dimineața  şi seara au fost refuzate de inspectorate ca să nu fie nevoie de noi angajări, afterschool-ul generalizat nu există deși ar fi ajutat școala prin preluarea pe ture a copiilor, numărul de ore la școală nu a  fost redus, numărul de elevi din clasă nu a fost micșorat, în vreme ce Ministrul Educației afirma într-un mesaj înainte de începerea școlii că „s-au luat toate măsurile necesare pentru a continua procesul educațional în cele mai bune condiții” şi 96,4% dintre unitățile de învățământ sunt pregătite pentru începutul de an școlar.

 În aceste condiții își desfășoară activitatea 2,98 milioane de elevi şi 208.400  cadre didactice  în  17.464 unități  de  învățământ preuniversitare. 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, a lansat un manifest pentru salvarea sistemului de educație din România. În prima zi a noului an școlar, eurodeputatul Claudiu Târziu solicită Ministerului Educației elaborarea unei strategii de combatere a analfabetismului la nivel […]
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare. În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească […]
Astăzi, în jur de 3 milioane de elevi au început școala, dintre care 180.000 de elevi au început clasa Pregătitoare, fiecare dintre aceștia având propriile vise și aspirații privind viitorul lor de oameni mari, năzuințe pe care statul român ar fi trebuit să le susțină cu […]
În calitate de europarlamentar român și de membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, merg pe teren să discut cu agricultorii despre seceta catastrofală de anul acesta și dezastrul provocat de pesta oilor. Trebuie să identificăm și să aplicăm rapid soluțiile de […]
“Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei. Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le […]
Deputatul Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR, consideră că România nu are nevoie de eroi falși, precum Nicolae Ciucă, și că românii au nevoie de lideri adevărați! “Nicolae Ciucă sau „eroul de la Nassiriya” sau cum s-a încercat transformarea acestui mit al ostașului în realitate! […]