Nagy Vasile – declarație politică – Școala în pandemie.

Stimate Domnule Președinte,

Stimați colegi, declarația mea politică se numește “ Școala în pandemie!” și vizează un subiect extrem de important.

Dragi colegi deputați –

Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie, este așadar vital ca școala să continue cu prezență fizică și fără întreruperi.

Pandemia provocată de corona-virus ne-a schimbat fundamental felul în care trăim, în întreaga Europă, au fost afectate toate domeniile, de la muncă la petrecerea timpului liber și călătorii.

Timp de luni de zile pe durata izolării, școlile, colegiile și universitățile și-au închis porțile, iar cursurile online au devenit noua normalitate. Însă educația nu se oprește la poarta școlii, iar educatorii de pretutindeni au făcut tot ce le stă în putință pentru a se asigura că elevii și studenții nu rămân în urmă.

Autoritățile centrale şi locale au fost puse astfel în fața unor noi provocări, nemaiîntâlnite în ultima sută de ani, de a gestiona procesul de învățământ în condițiile unei cât mai bune distanțări fizice, premisă de bază pentru limitarea răspândirii noului virus.

Asigurarea condițiilor necesare unei distanțări fizice corespunzătoare între  elevi în sălile  de clasă s-a dovedit o problemă greu de rezolvat.

Normele  sanitare  aplicate  în pandemie,  conform Grupului  de  Comunicare  Strategică, prevăd o distanță  minimă  între elevi de 1 metru în interiorul clasei  cu obligația purtării măștii  şi 1,5 metri în aer liber atunci  când nu este purtată  masca.

Pentru majoritatea claselor cu peste 20 elevi, această distanțare devine însă imposibilă, mobilierul școlar obligând elevii să stea câte doi sau câte trei în bănci la mai puțin de 1 metru.

O soluție de compromis a fost montarea unor panouri despărțitoare din plexiglas, care pe lângă faptul că sunt translucide şi împiedică o bună vizibilitate, sunt montate doar în dreptul pupitrelor, acestea devenind total ineficiente dacă elevul stă rezemat pe spătarul scaunului.

În plus, dezinfectarea în mod repetat a acestora este absolut necesară, personalul fiind total depășit în această privință.

În această situație  este necesară fie suplimentarea personalului, fie dotarea sălilor de curs cu infrastructura tehnică necesară şi instruirea cadrelor pentru predarea simultan tradițional şi online.

Pe de altă parte, o parte dintre cadrele didactice cu vârste înaintate şi nefamiliarizate cu lucrul în mediul online au preferat să se pensioneze argumentând că nu pot gestiona în același timp şi procesul educațional şi respectarea strictă a regulilor de protecție sanitară.

Decizia privind modul de începere a anului școlar urma să fie descentralizată de la nivel central la nivel local, respectiv a Comitetelor Județene pentru Situații  de Urgență împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică în funcție de situația epidemiologică din școala respectivă.

Astfel, scoli  care au  cerut  împărțirea  claselor în două cu predare dimineața  şi seara au fost refuzate de inspectorate ca să nu fie nevoie de noi angajări, afterschool-ul generalizat nu există deși ar fi ajutat școala prin preluarea pe ture a copiilor, numărul de ore la școală nu a  fost redus, numărul de elevi din clasă nu a fost micșorat, în vreme ce Ministrul Educației afirma într-un mesaj înainte de începerea școlii că „s-au luat toate măsurile necesare pentru a continua procesul educațional în cele mai bune condiții” şi 96,4% dintre unitățile de învățământ sunt pregătite pentru începutul de an școlar.

 În aceste condiții își desfășoară activitatea 2,98 milioane de elevi şi 208.400  cadre didactice  în  17.464 unități  de  învățământ preuniversitare. 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat joi, 30 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, lista pe care o propune pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. AUR propune o listă compusă din profesioniști, oameni care și-au demonstrat fidelitatea pentru România. Președintele AUR, George Simion, a declarat celor peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat la Râmnicu Vâlcea, candidatul pentru primăria municipiului în persoana omului de afaceri vâlcean, Vicențiu Mocanu. La evenimentul de la Râmnicu Vâlcea au fost prezenți președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al […]
De Ziua Unirii Bucovinei cu Țara Mamă, reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au donat un fond de carte în limba română, peste 3000 de volume, românilor din Ucraina. Acțiunea vine ca răspuns față de neseriozitatea domnului Zelenski care nu și-a respectat promisiunea prin care statul […]