Nagy Vasile – declarație politică – De ce exploatarea gazelor de șist ar trebui interzisă în România

De ce exploatarea gazelor de șist ar trebui interzisă în România

Exploatarea gazelor de șist a fost subiectul unor dezbateri aprinse în România în ultimii ani din cauza impactului său asupra mediului, asupra sănătății umane și economiei locale. Deși această metodă de extracție a gazelor naturale poate fi extrem de profitabilă pentru companiile care o utilizează, există și numeroase probleme asociate cu aceasta precum:

Poluarea apei – Procesul de fracturare hidraulică implicat în exploatarea gazelor de șist necesită injecția unui amestec de apă și substanțe chimice în sol pentru a sparge rocile și a elibera gazul. Acest amestec poate contamina apele de suprafață și subterane, care sunt critice pentru fauna, flora și pentru alimentarea cu apă a comunităților umane.

Poluarea aerului – Exploatarea gazelor de șist poate duce la emisiile de gaze cu efect de seră și de alte substanțe nocive pentru sănătatea umană, precum și la poluarea zgomotului și a prafului.

Dezastrele ecologice – În timpul exploatării gazelor de șist pot apărea accidente ecologice, cum ar fi scurgeri de substanțe chimice sau scurgeri de gaze, care pot cauza daune ireparabile pentru mediu.

Distrugerea habitatelor naturale – Exploatarea gazelor de șist poate duce la distrugerea habitatelor naturale și a ecosistemelor, ceea ce poate afecta negativ viața sălbatică și poate perturba echilibrul ecologic.

Riscuri pentru sănătate – Expunerea la substanțe chimice și la alți poluanți care pot fi eliberați în timpul procesului de fracturare hidraulică poate avea efecte negative asupra sănătății umane, cum ar fi probleme respiratorii, probleme digestive, tulburări neurologice și cancer.

Toate acestea sunt motive importante pentru care ar trebui interzisă exploatarea gazelor de șist.

Dar există soluții alternative la gazele de șist?

Există soluții și pentru a promova o dezvoltare mai durabilă a economiei?

Da, există!

Unele dintre aceste soluții includ:

Promovarea energiei regenerabile – investițiile în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, hidro sau geotermală, pot înlocui gazele de șist și alte surse de energie fosilă.

Eficientizarea energetică – îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și a industriei poate reduce cantitatea de energie necesară și poate scădea consumul de gaze naturale.

Utilizarea gazelor naturale ca soluție de tranziție – gazul natural poate fi folosit ca o soluție de tranziție înainte de a se face trecerea la surse de energie regenerabilă.

Promovarea transportului electric – trecerea la vehicule electrice poate reduce consumul de combustibili fosili și poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Promovarea economiei circulare – economia circulară poate reduce consumul de resurse și poate îmbunătăți eficiența energetică prin reciclarea și reutilizarea materialelor și a energiei.

Aceste soluții alternative pot aduce beneficii economice și sociale pentru comunitățile locale, prin crearea de locuri de muncă și prin reducerea impactului asupra mediului și asupra sănătății oamenilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]