Nagy Vasile – declarație politică – De ce exploatarea gazelor de șist ar trebui interzisă în România

De ce exploatarea gazelor de șist ar trebui interzisă în România

Exploatarea gazelor de șist a fost subiectul unor dezbateri aprinse în România în ultimii ani din cauza impactului său asupra mediului, asupra sănătății umane și economiei locale. Deși această metodă de extracție a gazelor naturale poate fi extrem de profitabilă pentru companiile care o utilizează, există și numeroase probleme asociate cu aceasta precum:

Poluarea apei – Procesul de fracturare hidraulică implicat în exploatarea gazelor de șist necesită injecția unui amestec de apă și substanțe chimice în sol pentru a sparge rocile și a elibera gazul. Acest amestec poate contamina apele de suprafață și subterane, care sunt critice pentru fauna, flora și pentru alimentarea cu apă a comunităților umane.

Poluarea aerului – Exploatarea gazelor de șist poate duce la emisiile de gaze cu efect de seră și de alte substanțe nocive pentru sănătatea umană, precum și la poluarea zgomotului și a prafului.

Dezastrele ecologice – În timpul exploatării gazelor de șist pot apărea accidente ecologice, cum ar fi scurgeri de substanțe chimice sau scurgeri de gaze, care pot cauza daune ireparabile pentru mediu.

Distrugerea habitatelor naturale – Exploatarea gazelor de șist poate duce la distrugerea habitatelor naturale și a ecosistemelor, ceea ce poate afecta negativ viața sălbatică și poate perturba echilibrul ecologic.

Riscuri pentru sănătate – Expunerea la substanțe chimice și la alți poluanți care pot fi eliberați în timpul procesului de fracturare hidraulică poate avea efecte negative asupra sănătății umane, cum ar fi probleme respiratorii, probleme digestive, tulburări neurologice și cancer.

Toate acestea sunt motive importante pentru care ar trebui interzisă exploatarea gazelor de șist.

Dar există soluții alternative la gazele de șist?

Există soluții și pentru a promova o dezvoltare mai durabilă a economiei?

Da, există!

Unele dintre aceste soluții includ:

Promovarea energiei regenerabile – investițiile în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, hidro sau geotermală, pot înlocui gazele de șist și alte surse de energie fosilă.

Eficientizarea energetică – îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și a industriei poate reduce cantitatea de energie necesară și poate scădea consumul de gaze naturale.

Utilizarea gazelor naturale ca soluție de tranziție – gazul natural poate fi folosit ca o soluție de tranziție înainte de a se face trecerea la surse de energie regenerabilă.

Promovarea transportului electric – trecerea la vehicule electrice poate reduce consumul de combustibili fosili și poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Promovarea economiei circulare – economia circulară poate reduce consumul de resurse și poate îmbunătăți eficiența energetică prin reciclarea și reutilizarea materialelor și a energiei.

Aceste soluții alternative pot aduce beneficii economice și sociale pentru comunitățile locale, prin crearea de locuri de muncă și prin reducerea impactului asupra mediului și asupra sănătății oamenilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]
Adresată:  Către Mircea FECHET  – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către: Senator  AUR Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: nr. 14 ConstanțaŞedinţa Senatului Romaniei din data de: 20.02.2024  Obiectul înterpelării: ”Automatele de reciclare – ne pare rău, nu funcționează!” Domnule Ministru,      Am numit obiectul prezentei interpelări […]
Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]