Nagy Vasile – declarație politică – De ce exploatarea gazelor de șist ar trebui interzisă în România

De ce exploatarea gazelor de șist ar trebui interzisă în România

Exploatarea gazelor de șist a fost subiectul unor dezbateri aprinse în România în ultimii ani din cauza impactului său asupra mediului, asupra sănătății umane și economiei locale. Deși această metodă de extracție a gazelor naturale poate fi extrem de profitabilă pentru companiile care o utilizează, există și numeroase probleme asociate cu aceasta precum:

Poluarea apei – Procesul de fracturare hidraulică implicat în exploatarea gazelor de șist necesită injecția unui amestec de apă și substanțe chimice în sol pentru a sparge rocile și a elibera gazul. Acest amestec poate contamina apele de suprafață și subterane, care sunt critice pentru fauna, flora și pentru alimentarea cu apă a comunităților umane.

Poluarea aerului – Exploatarea gazelor de șist poate duce la emisiile de gaze cu efect de seră și de alte substanțe nocive pentru sănătatea umană, precum și la poluarea zgomotului și a prafului.

Dezastrele ecologice – În timpul exploatării gazelor de șist pot apărea accidente ecologice, cum ar fi scurgeri de substanțe chimice sau scurgeri de gaze, care pot cauza daune ireparabile pentru mediu.

Distrugerea habitatelor naturale – Exploatarea gazelor de șist poate duce la distrugerea habitatelor naturale și a ecosistemelor, ceea ce poate afecta negativ viața sălbatică și poate perturba echilibrul ecologic.

Riscuri pentru sănătate – Expunerea la substanțe chimice și la alți poluanți care pot fi eliberați în timpul procesului de fracturare hidraulică poate avea efecte negative asupra sănătății umane, cum ar fi probleme respiratorii, probleme digestive, tulburări neurologice și cancer.

Toate acestea sunt motive importante pentru care ar trebui interzisă exploatarea gazelor de șist.

Dar există soluții alternative la gazele de șist?

Există soluții și pentru a promova o dezvoltare mai durabilă a economiei?

Da, există!

Unele dintre aceste soluții includ:

Promovarea energiei regenerabile – investițiile în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, hidro sau geotermală, pot înlocui gazele de șist și alte surse de energie fosilă.

Eficientizarea energetică – îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și a industriei poate reduce cantitatea de energie necesară și poate scădea consumul de gaze naturale.

Utilizarea gazelor naturale ca soluție de tranziție – gazul natural poate fi folosit ca o soluție de tranziție înainte de a se face trecerea la surse de energie regenerabilă.

Promovarea transportului electric – trecerea la vehicule electrice poate reduce consumul de combustibili fosili și poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Promovarea economiei circulare – economia circulară poate reduce consumul de resurse și poate îmbunătăți eficiența energetică prin reciclarea și reutilizarea materialelor și a energiei.

Aceste soluții alternative pot aduce beneficii economice și sociale pentru comunitățile locale, prin crearea de locuri de muncă și prin reducerea impactului asupra mediului și asupra sănătății oamenilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]