Adresată: Domnului Virgil Popescu, Ministrul Energiei.
De către: deputat CHELARU MIRCIA, Circumscripția nr. 3 Argeș.
Obiectul întrebării: Situația Societății Naționale Nuclearelectrica din perspectiva surselor de aprovizionare cu combustibil nuclear.
Stimate Domnule Ministru,
Cu ocazia dezbaterii și avizării în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru valorificarea concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranţă şi consum, constituit în perioada 2009-2011, aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Companiei Naţionale a Uraniului – S.A., precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 193/2018 pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naţionale a României referitoare la menţinerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavodă (PL-x nr.389/2021) am solicitat răspuns scris la o serie de întrebări.
Acestea au fost puse în prezența domnului Akos Derzsi, secretar de stat din cadrul Ministerului Energiei .
Având în vedere că nu am primit nici un răspuns până la această dată, revin cu următoarele:
Ce cantitatea de uraniu se găsește la dispoziția Societății Naționale Nuclearelectrica S.A. și care este situația minelor de uraniu din România. Totodată, doresc să știu dacă se intenționează deschiderea de noi orizonturi de exploatare, iar în caz contrar, care vor fi sursele de aprovizionare cu concentrat de uraniu în vederea rafinării și transformării în pulberi stabile de dioxid de uraniu ( UO2) pentru a asigura fabricarea fasciculelor de combustibil nuclear la FCN-PITEȘTI și ce rol are, în acest caz, firma Cameco Inc. din Canada ?
Nu există răspunsuri