Către: MINISTERUL JUSTIȚIEI
Doamnei Ministru Alina-Ștefania GORGHIU, De la: Mircia CHELARU, deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 3 Argeș
Obiectul interpelării: Elaborarea unui răspuns calificat în care să menționați actul de intenție al Ministerului Justiției referitor la angajații din cadrul Serviciului de Probațiune, cu privire la situația lor precară.
Câte hotărâri judecătorești definitive pronunțate de instanțele din țară cu privire la diferențe de natură salarială pentru angajații din Direcția Națională de Probațiune au fost puse în aplicare?
Stimată Doamnă Ministru,
La data de 18.12.2023, prin Adresa cu nr. 185, remisă Ministerului Justiției, am solicitat să dispuneți elaborarea unui răspuns calificat în care să menționați actul de intenție referitor la angajații din cadrul Serviciului de Probațiune cu privire la situația lor precară.
Cu Adresa cu nr. 451/4442/2023/30.01.2024, Ministerului Justiției, prin Secretar de Stat Roxana-Simona MOMEU, a răspuns, citez: „ … 5) prin Hotărârea Guvernului României nr. 1279/2023 privind alocarea unor sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerului Public și Ministerului Justiției, s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Justiție pe anul 2023 cu sumele necesare și destinate achitării diferențelor de natură salarială, stabilite în favoarea personalului din Ministerul Justiției – aparat propriu și instituțiile subordonate/ aflate în coordonare, pentru care termenele eșalonate de plată se împlineau în anul 2023, precum și pentru plata dobânzilor legale moratorii și sau penalizatoare aferente acestor drepturi calculate potrivit legii;
6) în perioada 27.12.2023 – 28.12. 2023, Direcția Națională de Probațiune a efectuat plata atât a diferențelor de natură salarială personalului de probațiune, începând cu data de 03 august 2023 până la data de 30 noiembrie 2023, cât și a tranșelor sumelor eșalonate rezultate din hotărâri judecătorești definitive, fiind astfel onorate toate obligațiile restante, din bugetul instituției, stabilite la nivelul anului fiscal bugetar 2023.”
În urma demersurilor efectuate personal, am aflat că răspunsul Ministerului Justiției, transmis de Secretar de Stat Roxana-Simona MOMEU, nu este întocmai cu realitatea existentă în cadrul Direcției Naționale de Probațiune.
Astfel, conform informațiilor obținute, o parte din angajații din cadrul Direcției Naționale de Probațiune sunt în continuare în greva foamei pentru următoarele motive:
Cu o întârziere de 6 ani, drepturile salariale aferente lunilor septembrie, octombrie și noiembrie din anul 2023, au fost plătite conform hotărârilor judecătorești definitive pronunțate de instanțe, urmare a
acțiunilor formulate de angajații din cadrul Serviciului de Probațiune din mai multe județe din țară, care trebuiau puse în aplicare încă din anul 2017.
Drepturile salariale pentru luna decembrie 2023 au fost plătite în luna ianuarie 2024, dar trunchiate cu cca 1/3, din cauza deciziilor greșite de management ale Direcției Naționale de Probațiune si aprobate de Ministerul Justiției.
Astfel, în loc să adopte modelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care, pe fondul unui buget scăzut, au ales, totuși, să achite drepturile salariile integral, până la terminarea fondurilor alocate și să amâne
achitarea unor cheltuieli care nu erau urgente, Direcția Națională de Probațiune a preferat să achite toate cheltuielile, ca și până în luna ianuarie, mai puțin drepturile salariile cuvenite angajaților.
Un alt motiv este legat de faptul că, angajații din cadrul Direcției Naționale de Probațiune nu vor beneficia nici în continuare de creștere salarială în procent de 5% acordată de Guvern. Prin adoptarea Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității
financiare a României pe termen lung, ministrul justiției a emis Ordinul nr. 2410/C din data de 08 decembrie 2023 privind salarizarea personalului de probațiune începând cu data de 30 septembrie 2023, prin care au fost recalibrate anumite sporuri calculate la salariul de bază.
Deoarece drepturile salariale aferente lunilor septembrie, octombrie și noiembrie, din anul 2023, au fost plătite conform hotărârilor judecătorești definitive pronunțate de instanțe și care trebuia să fie puse în aplicare încă din anul 2017, acest fapt a fost asimilat unei creșteri salariale în 2023.
Drept urmare, angajații din cadrul Direcției Naționale de Probațiune nu vor mai beneficia de creștere salarială în procent de 5%, conform legislației adoptate, din luna ianuarie 2024.
Astfel, sentințe judecătorești definitive prin care Direcția Națională de Probațiune era obligată la plata diferențelor de natură salarială, pentru perioada 2017-2023, sunt ignorate la nivel de minister și au rămas
nepuse în plată.
Mai mult, protestele angajaților din cadrul Serviciului de Probațiune sunt ignorate de către conducerea Direcției Naționale de Probațiune și Ministerul Justiției, iar de angajații care se află încă în greva foamei nimeni din conducerea instituțiilor menționate nu s-a interesat, demonstrând, astfel,
că nu le pasă de soarta propriilor angajați.
Față de cele mai sus menționate, cu respect, vă solicităm să dispuneți elaborarea unui răspuns calificat cu privire la actul de intenție al Ministerului Justiției referitor la această categorie profesională din subordinea
dumneavoastră.
Nu există răspunsuri