Mircia Chelaru – declarație politică – ”Despre cum se răstălmăcesc declarațiile militarilor”

”Despre cum se răstălmăcesc declarațiile militarilor”

În ultimele zile, atenția opiniei publice a fost captată, prin intermediul media, mai ales, de diferite analize, păreri pro și contra, unele mai acide, altele mai paternaliste asupra declarației-interviu pe care a dat-o Șeful Statului Major al Apărării gen. Vlad Gheorghiță. Din declarații au rezultat unele aspecte legate direct de profilul, stadiul și  mai ales necesitatea angajării discuțiilor pe tema apărării naționale.

Lăsând deoparte insinuările reporterei cu privire la apartenența la valori pro-occidentale sau nu, a unor cetățeni în uniformă, funcție de care trebuie să facem o sortare a cetățenilor acestei țări, răspunsurile generalului Vlad Gheorghiță au căpătat o conotație de alertă târzie, pentru că alerta timpurie în Sistemul Național de Apărare s-a dat de mult. În fapt, a atras atenția asupra unor disfuncții și vulnerabilități legislative, funcționale, de organizare, chiar de dotare și că, la ora actuală, Sistemul Național de Apărare inter-instituțional suferă de unele nesincronizări, defazări, dar mai ales incapacități de a răspunde actualelor provocări.

Este o obligație a statului român conform Constituției, art. 55 – ”să respecte dreptul și obligația cetățenilor de a-și apăra țara”. Dacă în Constituție există obligația cetățeanului de a-și apăra țara, statul nu este obligat să ia măsuri pentru pregătirea cetățeanului pentru apărare? Este o gravă contradicție în termeni! Modalitatea, legea organică, mijloacele prin care această obligație se pune în operă este altceva!

Generalul Gheorghiță a fost pus la zidul infamiei de către unii, vezi, Doamne, că isterizează societatea, alertează inutil populația, și ne face să credem  că bate războiul la ușă. Războiul nu bate la ușă, războiul este în casa noastră! Războiul nu înseamnă neapărat căderea unei bombe pe podul de pe Dâmbovița. El este subversiv într-o multitudine de forme la fel de criminale și la fel de odioase asupra societății. Faptul că este necesară introducerea unor legi rapide în Parlament, este o realitate. Nu poți să stai cu legea apărării din 1991, constituită pe modelul geopolitic de la acea vreme, când noi, astăzi, suntem în schimbare de paradigmă doctrinară. Se schimbă doctrina în totalitate. Modelul și tipul de acțiune, fizionomia războiului, construcția forțelor, organizarea lanțului de comandă și control, stabilirea cu exactitate a responsabilităților națiunilor gazdă și modelul de proiectare a forțelor Alianței sunt, deja, cu totul altceva. Trebuie să intrăm într-o altă logică a zilei prezente și viitoare. Acestea sunt aspectele pe care gen. Vlad Gheorghiță le-a scos în evidență. Dar, la neștiutori, nu ai ce să faci!

Din acest punct de vedere, într-adevăr, confirm și recomand, iar partidul A.U.R. va fi unul dintre cei mai fervenți susținători ai procesării pachetului legilor de apărare într-un termen foarte scurt, gândit, croit cu celeritate și validat pentru ca instrumentele de lucru ale Sistemului Național de Apărare să aibă acoperire legală. Legea apărării trebuie regândită, reproiectată ca atare.

Totodată, este nevoie de reluarea imediată a Legii privind pregătirea populației pentru autoapărare, conversia întregii economii naționale, revederea potențialului național pentru a evalua câtă economie autohtonă mai avem în evidență și în subordine suverană capabilă să se convertească rapid la producția de război. Ori, lucrurile acestea nu au primit răspuns până acum.

Și, în final, dacă doriți ca atare: în funcție de structura forțelor și de tipul de război să facem înzestrarea. Nu ne apucăm să ne dotăm cu diferite tipuri de tehnică, într-un mod necongruent și după care să ne gândim cum operaționalizăm forțele și structura acestora pentru a răspunde caracteristicilor tehnice ale tehnologiei pe care noi o achiziționăm.

Vă rog să luați intervenție mea și ca și un avertisment asupra faptului că, negândit la timp, eroarea de analiză, managementul deficitar instituțional asupra ceea ce înseamnă resursă continuă de securitate pentru apărarea României pot genera pe mai târziu consecințe catastrofale.

Și dacă așa stau lucrurile, tot ceea ce am spus până acum, nu este pro domo să îl apăr pe Șeful Statului Major al Apărării,  este pro domo de a trage un avertisment că cei care suntem conștienți de această stare, suntem necondiționat alături de Armata României.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]