Mircea-Ionuț Sandu – Declarație politică – Puterea actuală a construit „un ghid în 10 paşi de decredibilizare a instituţiilor statului în ritm accelerat”

Adresată de către domnul senator: Mircea-Ionuț Sandu

Circumscripția electorală: Nr. 20 Gorj

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Şedinţa Senatului din data de: 12.03.2025

Titlul declaraţiei politice: Puterea actuală a construit „un ghid în 10 paşi de decredibilizare a instituţiilor statului în ritm accelerat”

Stimaţi colegi,

În ultimul an, cu o contribuție foarte serioasă din partea majorităţii parlamentare s-a pus în mişcare o morişcă de acţiuni instituţionale care par să fi rupt iremediabil firul de încredere între societate şi instituţiile statului. Din dorința de a păstra controlul asupra resurselor publice și de a rămâne pe posturi călduțe, s-au luat decizii fără precedent, încălcându-se flagrant normele democratice, lucru care a retrogradat România în zona unui regim hibrid potrivit indicatorilor democratici înregistrate în 2024 în clasamentul global întocmit de Economist Intelligence Unit (EIU)

Vă prezint o înşiruire cronologică de fapte, care nu este exhaustivă, dar care va explica celor care au măcar un fir de spirit democratic în ei cum s-a ajuns la această tensiune uriaşă şi la prăbuşirea încrederii populaţiei în propriul stat.

  1. Totul a început în momentul primăvara anului 2024, când de teama AUR și  împotriva cutumelor, a jurisprudenţei CCR şi a recomandărilor ferme ale Comisiei de la Veneţia, PSD şi PNL au comasat alegerile europarlamentare cu cele locale
  2. Apoi, în baza unor înţelegeri netransparente, au fost mutate alegerile prezidenţiale la sfârşitul lui septembrie în ciuda faptului că, tot cutumiar, ele ar fi trebuit să aibă loc odată cu alegerile legislative.

3. Deoarece liberalilor nu le-a convenit noua realitate politică de după alegerile locale, au exercitat presiuni pentru schimbarea calendarului alegerilor prezidențiale. În mod fără precedent, s-a stabilit organizarea votului în trei duminici consecutive. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că ne-a fost explicat anterior că localele au fost comasate cu europarlamentarele tocmai pentru a se realiza economii.

4. A urmat abuzul incredibil al interzicerii candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidențiale fără să existe vreun precedent, bază legală sau neconstituţională. CCR, o instituţie politico – judiciară, a devenit, din acel moment, arbitru absolut al luptei politice, putând stabili cine câştigă şi cine pierde.

5. S-a desfăşurat turul I al alegerilor prezidenţiale şi, pentru că nu a ieşit cine trebuie, s-a dispus renumărarea voturilor.

6. A avut loc o şedinţă a CSAT în care s-a stabilit aproape explicit că nu a existat o interferenţă rusească în procesul electoral.

7. Au trecut alegerile parlamentare şi BEC a constatat că renumărarea voturilor pentru turul I al prezidenţialelor oferea aceeaşi finalie: Elena Lasconi versus Călin Georgescu. 

8. În faţa evidenţei că domnul Călin Georgescu ar fi devenit Preşedintele României, fără vreo bază constituţională explicită, în ciuda absenţei dovezilor din CSAT, CCR a emis un ordin de anulare a alegerilor (deşi, procesul electoral începuse în Diaspora). Ulterior, Comisia de la Veneţia a stabilit că nu exista bază legală sau constituţională pentru respectiva decizie.

9. După anularea alegerilor, a început o întreagă operațiune menită să fabrice o argumentație despre un „pericol” care ar putea să planeze asupra statului. Evident, toate acestea au fost doar o scenariografie pentru a justifica abuzurile Puterii.

Câteva „momente cheie” ale acestui spectacol:

  • Un grup de mercenari cu legături dubioase la Horațiu Potra au fost opriți în trafic și acuzați că plănuiau o lovitură de stat. Aparent, trădarea de stat se planifică acum pe banda de urgență.
  • Un alpinist utilitar din Craiova, care participase la întruniri electorale, a fost arestat și acuzat de înaltă trădare. Motivul? A vorbit cu cineva de la Ambasada Rusiei. Se pare că în România, chiar și o conversație casuală poate deveni un act de trădare.
  • Călin Georgescu a fost ridicat din trafic ca un infractor de rang înalt și pus sub acuzare pentru o declarație făcută acum cinci ani, în care l-ar fi numit pe mareșalul Ion Antonescu „erou național”. Evident, trecutul trebuie pedepsit, mai ales când îl folosești ca pretext pentru a elimina oponenți politici.
  • grupare de așa-ziși legionari, botezată pompos „Comandamentul Vlad Țepeș”, a fost descoperită ulterior. Ei ar fi plănuit să răstoarne ordinea constituțională. Gruparea era condusă de un general în rezervă, în vârstă de 101 de ani, care își propunea schimbarea numelui țării în „Geția”. Se pare că și la 100 de ani poți fi un pericol public.

10. Deși avea toate actele în regulă pentru candidatură, Biroul Electoral Central (plin de oameni numiți politic) a interzis candidatura lui Călin Georgescu. Motivul? S-au folosit de decizia de interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă și de hotărârea CCR din decembrie privind anularea alegerilor. Aparent, justiția este flexibilă atunci când Puterea are nevoie.

Stimați colegi,

Românii nu sunt proști. Ei văd și înțeleg că PSD, PNL și UDMR se agață disperat de putere, folosind orice pretext pentru a-și menține controlul. Și partenerii noștri internaționali văd acest lucru. După această înșiruire de „evenimente”, putem să ne luăm adio de la Parteneriatul Strategic cu SUA și, poate, chiar de la bazele militare. Totul se întâmplă pentru că Puterii nu-i place democrația și crede că poporul este prost.

Suntem aici pentru că, în atâtea rânduri, democrația a fost falsificată, iar instituțiile statului, în loc să-și îndeplinească atribuțiile legale, nu fac altceva decât să execute ordine politice. Asta nu este democrație – este o glumă proastă la adresa poporului român.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

”Ceea ce se întâmplă în aceste zile pe scena Teatrului Național din București este o […]
Guvernul incompetent condus de Marcel Ciolacu lovește din nou în fermierii români, lăsându-i la mila […]
Făcută de: Domnul Senator Andrei Emil Dîrlău Circumscripția electorală: 1 Alba Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor […]
Summitul liderilor ECR se desfășoară în perioada 26-28 martie, în inima Transilvaniei, în orașul Cluj-Napoca. […]
“Anularea frauduloasă a alegerilor prezidențiale de anul trecut NU a rămas fără consecințe. Statele Unite, […]