36 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni
Se împlinesc 36 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni, eveniment care avea să clatine regimul totalitar din România socialistă. Foamea şi umilinţele i-au împins atunci pe muncitori să protesteze, aşa cum se întâmplase şi la începutul anului 1987, când studenţii ieşeni au ieşit în stradă, cerând să primească apă şi lumină, în căminele lor îngheţate.
Revolta disperată de la Braşov a precedat cu doi ani Revoluţia din decembrie 1989 şi ar fi trebuit să se constituie într-un semnal de alarmă pentru autorităţile comuniste, pentru nomenclatura totalitară care se afla atunci la putere.
Tot ce au înţeles însă potentaţii României ceauşiste a fost doar că trebuie să strângă şi mai tare şurubul şi să înăsprească represiunea, ceea ce a condus la explozia socială inevitabilă din decembrie 1989.
Astăzi, la peste trei decenii de la acele evenimente, potentaţii zilelor noastre par să facă aceleaşi greşeli, arătând aceeaşi nepăsare faţă de suferinţele populaţiei. Nici astăzi, reflexele epocii totalitare nu au dispărut în întregime; le putem găsi în manifestările multora dintre cei care conduc vremelnic destinele României.
Rememorarea momentului 15 noiembrie 1987 trebuie să se constituie, pentru noi toţi, într-o aducere-aminte a faptului că drepturile cetăţeneşti se câştigă prin luptă, dar tot prin luptă trebuie şi păstrate; iar pentru autorităţi ar trebui să reprezinte o atenţionare – că nepăsarea faţă de doleanţele şi de durerile celor mulţi poate avea consecinţe tragice.
Cinste muncitorilor – eroi braşoveni din noiembrie 1987!
Nu există răspunsuri