Adresată de către doamna senator Rodica Boancă în ședința Senatului din data de 12.05.2021.
Mulțumesc, domnule președinte.
Stimați colegi,
Declarația mea politică de astăzi poartă titlul ”Meritocrația și abilitățile înalte!”.
Vremurile de criză pe care le trăim în aceste perioade se datorează nesoluționării în timp util a tensiunilor si problemelor. Paradoxal, în toate timpurile au existat oameni care aveau soluțiile de rezolvare, însă nu aveau pozițiile de decizie. S-au acumulat astfel crizele nerezolvate, împreună cu structurile sociale specializate în managementul și gestionarea crizelor, în folosul celor cu poziţii de decizie.
Marile conflicte au apărut doar in direcția schimbării decidenților, nu in direcția rezolvării problemelor, din următoarele motive:
- au rămas neatinse structurile ce întrețin crizele. De exemplu, armata are sens doar dacă există război, poliția are sens doar dacă există infractori etc. Astfel infracționalitatea si războiul trebuie întreținute si subvenționate;
- pentru subvenționarea structurilor menționate este necesar să se reducă inteligența oamenilor. S-au modificat astfel sensurile instituțiilor educaţionale, acestea fiind destinate să micșoreze nivelul de inteligență al elevilor prin proceduri educative specifice. Astfel, absolvenții inteligenţi sunt îndemnați să plece in alte țări, iar mediocritatea este promovată să ajungă in poziţii de decizie.
- în mod normal, oamenii capabili de a găsi soluțiile ar trebui să decidă ce soluţii sunt optime. Dacă se alege varianta mediocrității, cei capabili sunt eliminați de cei mediocri. Dacă se alege încurajarea prostiei prin media, se mărește masa de votanți care nu au habar ce fac si ce consecințe au acţiunile lor.
- pentru întărirea sistemului autodistructiv intră in joc corupția. Decidenții incapabili ajung în situația îndatorărilor rapide până la limita insolvabilității. În acele condiții, fiind în vârful piramidei susținute de mediocri, ei sacrifică poporul, vând țara, enclavizează populația, sprijinindu-se pe structurile subvenționate.
Structurile decizionale nu pot sprijini nici un fel de soluţii inteligente, fiind în permanent conflict pentru poziție, imagine, putere și avere. Atomizarea eforturilor și lipsa de eficiență a măsurilor fac în așa fel ca resursele să fie irosite inutil. Toate aceste consecințe pot fi evitate dacă decidenții ar fi selectați prin teste de inteligență, gen MENSA, teste de profesionalism, de experienţă, de creativitate, de capacitate de socializare, declarații ale oamenilor care i-au cunoscut atașate CV-urilor, verificarea cazierului juridic și fiscal, precum si alte măsuri. Cei selectați vor putea să dea concurs pe post, devenind astfel angajați ai poporului. În condiții de criză sistemică precum este cea prezentă, politicienii inteligenţi, corecți si cunoscători ai capcanelor legislative ar reuși să intre ca profesioniști, cunoscând condițiile locale, sectoarele de activitate din care provin, ar atrage alți specialişti care să-i consilieze și ar colabora între ei pentru rezolvarea crizelor.
Vă mulțumesc.
Comments are closed