Începând cu 1 februarie, Guvernul PSD-PNL va aduce medicii de familie în pragul falimentului și îi va determina să își închidă cabinetele dacă proiectul pentru reducerea sumelor decontate pentru pacienții de pe liste, respectiv pentru consultații, va fi adoptat în varianta pusă în transparență publică. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că românii vor fi lăsați fără medicină de familie în curând.
Reducerile prefigurate de către CNAS nu sunt deloc neglijabile. Vorbim de o reducere, în medie, cu 40% a bugetului pentru medicina de familie și cu 25% pentru medicii specialiști. Practic, dacă planul este dus la îndeplinire, multe din cabinetele medicilor de familie se vor închide începând cu 1 februarie. Ce le rămâne medicilor de familie de făcut? Cu bunăvoința lui Marcel Ciolacu și a tovarășilor săi, probabil că singura scăpare a cadrelor medicale este aceea de a-și transforma cabinetele medicale în săli de păcănele.
Avem din ce în ce mai puțini medici de familie în România din cauza guvernărilor din ultimii 34 de ani ale PSD și PNL. În pofida taxelor crescute din ultimii 2 ani, a creșterii prețurilor pentru utilități și echipamente, medicii de familie nu au solicitat venituri mai mari, deși le-a fost din ce în ce mai greu să susțină cabintele și să aibă un trai bun. După ce reprezentanții Ministerului Sănătății și CNAS păreau că înțeleg anul trecut greutățile cu care se confruntă medicii de familie și le-au crescut veniturile, iar ca urmare aceștia au crescut salariile angajaţilor și au accesat credite pentru dezvoltarea propriilor cabinete, acum ce vor face aceștia dacă CNAS taie fondurile pe care le-a promis anul trecut?
Unde va duce această politică a conducerii CNAS și a Guvernului Ciolacu? Cel mai probabil la accentuarea motivelor care îi determină pe medicii de familie să plece din țară. Chiar se dorește atât de mult de către PSD și PNL alungarea medicilor din țară?
Însă, nu vorbim doar de scăderea sumelor pentru pacienții de pe liste sau ale celor pentru consultațiii. Aceeași gașcă ce conduce Ministerul sănătății și CNAS a decis inclusiv eliminarea sporului acordat pentru mediul rural. Public, atât PSD, cât și PNL spun că încurajează medicii de familie să meargă în satele și comunele din România, dar în realitate vedem că măsurile pe care le iau nu fac decât să îi îndepărteze pe medici de mediul rural.
În același timp, pe lângă reducerile privind valorile punctelor, CNAS urmează să scoată și plata pentru asistența la domiciliu. Mai exact, vor să îi determine pe medicii de familie să nu mai meargă la domiciliul pacienților.
Actuala guvernare PSD – PNL pare că și-a propus să saboteze prin toate măsurile pe care le adoptă sistemul de sănătate din România.
AUR se solidarizează cu medicii de familie și solicită retragerea din transparenţă decizională a proiectului privind valorile punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate și rediscutarea acestora cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate.
Solicităm premierului Marcel Ciolacu să nu contribuie cu bună știință la distrugerea a ceea ce a mai rămas din medicina de familie din România. Dacă vor merge până la capăt cu actualele valori ale punctelor, atunci putem considera că de la 1 februarie nu va mai exista medicină de familie în România, pentru că nu vom mai avea medici care să profeseze.
One response
Sunt medic de familie cu practica medicala în România de aproape 20 ani,niciodată în această perioadă de timp munca medicului de familie nu a fost valorizata adecvat,am trăit doar cu aprecierea pacienților noștri care aproape ne-au integrat în familiilor lor,doar ei au apreciat cu adevărat munca medicului de familie și a asistentelor medicale care întregesc echipa noastră medicală. Numai noi medicii de familie știm cum ne-am descurcat în timp cu veniturile impuse unilateral de catre CNAS,an de an,fără ca noi medicii de familie sa ne putem negocia actul medical,prestația medicală,consultația medicală, ca și cum munca noastră nu are valoare în sistemul medical. Dar cabinetele noastre sunt valoroase, munca medicului de familie este valoroasa,munca asistentei medicale este valoroasă,munca celor care ajută cabinetele noastre sa funcționeze este valoroasă (personal de curățenie, contabilitate,servicii IT),munca noastră contează și are valoare în sistemul medical din România. CNAS și MS sa nu uite ca în pandemie,noi medicii de familie am eliberat aproximativ 90% din concediile medicale de izolare și carantina,impuse cetățenilor acestei țări de catre autorități, și de asemenea am asigurat consultațiile medicale in cabinete, si consultatii medicale la distanta pacienților izolati în case, și nici atunci nu am cerut bani în plus,am muncit cu gândul la oamenii de lângă noi.Este momentul ca CNAS și MS sa arate respectul cuvenit cabinetelor medicale de medicina de familie,din orașele și satele României, pentru ca noi, chiar suntem în mijlocul comunităților noastre și suntem în linia întâi a sistemului medical romanesc.Cu respect Dr Gavriș Daniel Viorel.