MĂSURILE AUR PENTRU TURISM, TRANSPORT ȘI HORECA

Turismul, Transporturile (de persoane și de mărfuri) și industria ospitalității (hoteluri, restaurante) sunt cele mai afectate de noul context social provocat de epidemia de coronavirus. Având în vedere măsurile de distanțare socială, schimbarea comportamentului consumatorilor și probabilitatea ridicată ca acestea să dureze luni de zile, este important ca aceste industrii să fie ajutate de către statul român.

Turismul, Transporturile (de persoane și de mărfuri) și industria ospitalității (hoteluri, restaurante) sunt cele mai afectate de noul context social provocat de epidemia de coronavirus. Având în vedere măsurile de distanțare socială, schimbarea comportamentului consumatorilor și probabilitatea ridicată ca acestea să dureze luni de zile, este important ca aceste industrii să fie ajutate de către statul român. Aceste industrii însumează sute de mii de locuri de muncă și numeroase familii depind de aceste locuri de muncă pentru a supraviețui economic.

O mare parte din companiile din aceste industrii se confruntă deja cu o lipsă acută de lichidități, dat fiind specificul lor (încasări imediate și efectuarea de plăți către furnizori la câteva zile) și datorită anulării vacanțelor și evenimentelor programate anterior.

Intrarea în incapacitate de plată, inclusiv neplata salariilor, începând cu luna aprilie devine foarte probabilă.

Propunem autorităților un set de măsuri pe termen scurt pentru a ajuta aceste industrii și, implicit, persoanele care depind de acestea:

1. Măsuri fiscale urgente

Plata datoriilor statului către companii. Plata urgentă a tuturor facturilor pe care instituțiile publice le au de achitat către operatorii economici din domeniu.

Pentru salariile aferente lunii februarie 2020 care nu au fost încă plătite, scutire de impozit pe salarii și contribuții sociale (termen de plata și raportare 25 martie). Astfel, salariile lunii februarie vor putea fi plătite integral.

Pentru lunile martie și aprilie 2020 – menținerea scutirii impozitului pe salarii și contribuțiilor salariale. Acolo unde situația financiară a companiei impune „reducerea și/sau întreruperea temporară a activității” (șomaj tehnic), cu următoarele modificări:

  • Eliminarea plafonului pentru indemnizația minimă de 75% din salariul de baza, de plătit din fondul de salarii, având în vedere că pentru aceste luni personalul s-ar putea sa nu lucreze nici o zi. Introducerea unui plafon minim pentru aceasta indemnizație la nivelul „coșului minim garantat pentru alimente” sau la nivelul salariului minim net pe economie (1.346 lei).
  • Dacă angajatul este solicitat periodic (nu zilnic) în acest interval de timp, pentru zilele respective salariatul este remunerat proporțional în baza salariului de bază conform CIM. Pentru aceste zile indemnizația se diminuează proporțional cu numărul de zile de activitate.

Amânarea termenului de plată și raportare a impozitului pe profit, respectiv impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I 2020, cu termen la 25 Aprilie, până la o data ce va fi comunicată ulterior.

Amânarea termenului de plata și raportare a TVA aferent lunilor februarie și martie 2020, cu termen la 25 Martie, respectiv 25 Aprilie, până la o data ce va fi comunicată ulterior.

2. Măsuri financiare de negociat prin intermediul Ministerului de Finanțe

Acordarea de credite guvernamentale și/sau garantate de către stat cu dobândă redusă;

Amânarea și reeșalonarea ratelor la creditele bancare (rate de leasing) pentru o perioadă de câteva luni cel puțin.

***

În paralel se impune elaborarea unui plan național de măsuri pe termen mediu și lung pe baza dialogului tripartit: autorități, patronate și sindicate.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent. Petrișor Peiu precizează […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, în cadrul evenimentului ”AUR pentru Oltenia”, candidații pentru alegerile parlamentare din judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt și Vâlcea. La eveniment au participat George Simion, președintele AUR, candidat la alegerile prezidenţiale, și Claudiu Târziu, europarlamentar AUR și […]
Nelu Tătaru, unul dintre cele mai toxice personaje din politica românească, vârful de lance al criminalilor care au dictat închiderea în case a românilor în timpul pandemiei, a ajuns pe mâna procurorilor DNA. Cum, la ordinul stăpânilor de la OMS, circul cu purtarea măștilor pe față […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că săptămâna trecută guvernul PSD-PNL a anunțat o „mare victorie”: grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcțiune şi să fie conectat la Sistemul Energetic […]
“În ultimele săptămâni, a apărut în spațiul public o posibilă tranzacție comercială cu implicații profunde asupra securității energetice a României. Este vorba despre vânzarea companiei de furnizare de gaze și energie electrică E.ON România către compania maghiară de stat MVM, controlată direct de guvernul Viktor Orban. […]
Delegația AUR în Parlamentul European a susținut în această săptămână o conferință de presă în cadrul căreia au fost abordate teme privind viitorul european al Republicii Moldova, întârzierea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen și restricțiile vamale impuse de Germania, precum și dublul standard […]