Într-o declarație de presă susținută la sediul AUR, Georgiana Teodorescu, europarlamentar, și Nicolae Vlahu, senator, au detaliat alte nereguli înregistrate în procesul electoral în desfășurare, cu precădere cele ale persoanelor decedate care se află pe liste.
”În ceea ce privește neregulile pe care vi le-am adus la cunoștință la precedenta sesiune cu presa, din păcate suntem nevoiți să continuăm cu această listă și voi începe prin a descrie și a elabora mai mult pe situația persoanelor decedate care figurează, în continuare, din păcate, pe listele de vot.
Ministerul Afacerilor Interne a afirmat în această săptămână, în mod total eronat, că informațiile transmise de noi, conform cărora pe listele electorale sunt prezente milioane de persoane decedate, ar fi false. Ni s-a spus chiar că Registrul Electoral a fost actualizat și transmis în urmă cu doar 10 zile către Autoritatea Electorală Permanentă cu listele de persoane care au împlinit sau împlinesc 18 ani până în ziua scrutinului.
Doar că aici lipsește un lucru esențial: ce s-a întâmplat cu persoanele decedate? Au fost sau nu au fost scoase de pe liste?
Ei bine, aflăm astăzi ce se întâmplă, chiar la vot. Avem sesizări de la colegi și români din 20 de județe, adică jumătate din țară, cu privire la faptul că se regăsesc numeroase persoane decedate pe listele electorale.
Vorbim despre informații pe care le-am cules din peste 100 de localități din țară.
Sunt date publice, oficiale, pe care, oricât ar încerca reprezentanții statului să le bage sub preș, nu vor reuși. Și nu vor reuși sub nicio formă să facă acest lucru pentru că aceste informațiile ne survin chiar de la rudele persoanelor decedate.
Spre exemplu, în județul Teleorman, Poliția a ieșit repede să ne spună că nu se confirmă acuzațiile cu privire la persoanele decedate. Cum anume au verificat ei atât de repede aceste informații nu știm, însă ceea ce știm este că rudele acelor oameni îi știu decedați de ani buni și și-au văzut rudele pe liste.
În București, la una dintre secțiile de votare la care am identificat asemenea cazuri, un cetățean ne-a semnalat că mama sa este decedată de peste 6 ani și la fiecare rundă de alegeri atrage atenția că aceasta continuă să figureze. Mereu i s-a spus același lucru: că o vor scoate. Din păcate, mama lui figura în continuare pe listele electorale și azi.
Avem tabele întregi cu notificări de la români, să nu credeți că vorbim doar de dragul de a speria sau a induce opinii greșite.
În Brânceni-Teleorman avem un cetățean poziția 13 pe listă, un alt cetățean poziția 60, un alt cetățean poziția 49 pe lista electorală, toți decedați.
În Merghindeal- Sibiu, la fel, numeroase persoane decedate pe listele din registru electoral.
În Timișoara, la secția 139, o persoană decedată de 15 ani, care a fost raportată de o rudă de-a ei și în trecut și, de asemenea, s-a făcut solicitare să fie scoasă. De câte ori o fi votat acest cetățean în ultimii 15 ani de când e decedat?
În Brăila, Secția 98, o persoană decedată, Secția 39, o altă persoană, Secția 95, Brăila, o altă persoană decedată de șase ani, sesizare făcută de fiica acestui domn. Secția 97, Brăila, s-a găsit în sac o foaie de la Evidența Populației cu toți cetățenii decedați, dar care figurau și pe liste, erau și pe o foaie separată, dar erau și pe liste, probabil ca să fie identificați mai ușor, să se știe la final cine trebuie să voteze suplimentar.
În Sectorul 6, în București, o persoană decedată, la fel sora acestui domn a anunțat că nu se mai află printre noi de mult și figurează pe listă. În sectorul 6, încă cineva. În sectorul 6 o doamnă și-a găsit soțul decedat în urmă cu 8 ani pe lista electorală, la secția 1074. La secția 1057 în sectorul 6, alt cetățean decedat. La secția 948 în sectorul 6, o sesizare făcută de fiica unui alt domn decedat.
În Corbu, județ Constanța, secția 415, la fel. În Traian, apoi secția 307, Teleorman, de asemenea mai mulți decedați. În Timișoara, secția 139, un domn decedat de 15 ani, de asemenea raportat de o rudă. În Constanța, Secția, 113, o persoană decedată de 7 luni, deci puțin mai mult decât 10 zile, cum ne spune AEP-ul că are listele actualizate.
Și tot așa, tabelul nostru este lung și pot continua. Avem așadar numeroase situații în care, din păcate, persoane decedate figurează mai departe pe lista de votanți.
Dragi români, democrația nu se restabilește cu oameni decedați. Democrația se poate restabili în țara asta doar cu oameni vii, cu oameni care au dreptul să voteze și cărora trebuie să li se permită să voteze în mod legal și corect conform propriei lor conștiințe. Vă rugăm frumos, din nou, nu mai interveniți în procesul electoral. Înțelegem că bătălia politică este cruntă, înțelegem stresul major prin care trec anumite partide.
Aceasta este modalitatea prin care putem să ne întoarcem la un cadru constituțional și democratic. Lăsați încă o dată românii să voteze așa cum își doresc ei”, a spus Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR.
”Am vrea să semnalăm și o știre deosebit de importantă, spunem noi, pentru alegerile din această zi. Vizează situația votării din diaspora: la acest moment avem informații că sunt cozi foarte mari în diaspora. Sunt enorm de mulți români care s-au pus la coadă așteptând să-și exercite dreptul la vot. Situație față de care credem că este o dovadă de respect și de legalitate totodată în raport cu acești oameni, să se prelungească programul votării astfel încât toți cetățenii români care se află acum la secțiile de votare, la cozi, așteptând să intre în secții, pentru a vota, să o facă. Este un lucru important, nu ne dorim ca legalitatea acestor alegeri să fie pusă sub semnul întrebării, nu ne dorim în ruptul capului să trecem din nou prin ceea ce am trecut în luna decembrie și anume anularea alegerilor și tocmai pentru ca democrația României să nu fie pusă sub semnul întrebării, este vital ca dreptul fiecărui cetățean care își dorește să voteze, să fie respectat”, a conchis Georgiana Teodorescu.
Totodată, senatorul Nicolae Vlahu a evidențiat tentativele de influențare a votului românilor din partea autorităților locale, mai exact din partea primarilor și liderilor politici locali.
”Facem un apel la acești reprezentați să oprească aceste abuzuri și să respecte dreptul românilor de a vota.
De asemenea, facem un apel și la președinții de secții de votare să înceteze cu presiunile pe care le exercită asupra reprezentanților partidelor din secțiile de votare.
Spre exemplu, în cadrul secției de votare numărul 43 din Chitila Ilfov, doamna președinte a secției de votare a obligat membrii secției să semneze procesul verbal în alb, înainte, bineînțeles, de închiderea urnelor și înainte de numărarea voturilor, în flagrantă contradicție cu normele legale.
Tot în Ilfov, Ștefănești, votanții își arată votul membrilor din secția de votare.
În Maramureș, Ulmeni, președintele Consiliului Județean este prezent la secția de votare pentru a indica cetățenilor cu cine să voteze.
În Olt, Coteana, angajații primăriei sunt în secție, iar oamenii sunt amenințați, influențați de către cei din primărie și aici vorbim de Școala Gimnazială Coteana.
De asemenea, au mai fost cazuri de intimidare, violență și în Dâmbovița, Braniște, unde au fost identificate hârtii gata ștampilate, votanții au fost agresivi, iar autoritățile au fost pasive la violență și nu au intervenit.
În Dolj, Bratovoiești, Primarul și Viceprimarul, împreună cu alte personaje din anturajul acestora și împreună cu șeful de post din comună umblă prin sat și amenință oamenii că dacă nu votează cu un anumit candidat nu vor mai primi certificatul de producător. De asemenea, microbuzul școlar al comunei este folosit pentru a aduce lumea la vot în mod ilegal, bineînțeles. Li se cere oamenilor dovada că toți votează conform solicitării. Am anunțat, bineînțeles, poliția municipală, însă aceștia au spus că nu ar ține de competența lor.
În Olt, Optaș-Măgura, primarul de asemenea se află în fața secției de votare și influențează votul oamenilor, precum și în Giurgiu, Răsuceni, aceeași situație.
Au mai fost câteva situații și cu privire la urna mobilă, în Teleorman, Scurtu Mare, unde administratorul primăriei se plimbă cu urna mobilă, iar în Prahova, Gornet Cricov, însuși primarul a plecat cu urna mobilă.
Noi am sesizat la poliție, organele de poliție în legătură cu aceste situații și am solicitat desfășurarea urgentă a unei anchete, tocmai pentru a fi trași la răspundere cei ce se fac vinovați de asemenea fapte.
Asemenea situații întâlnim în mai multe județe și tocmai de aceea, prin intermediul dumneavoastră, le transmitem să respecte legea și să asigure un proces electoral corect.
Lăsați românii să voteze! ”, a declarat Nicolae Vlahu, senator AUR.
Comments are closed