Către: Ministerul Sănătății
Doamnei Prof. dr. Ecaterina IONESCU, Președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din România
De la: Lilian Scripnic, deputat AUR, circumscripția electorală nr. 18 Galați
Subiectul întrebării: Informații privind Decizia nr. 4/2CN/2022 și Decizia nr. 5/2CN/2022 emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România
Stimată doamnă Președinte,
Cele două decizii emise de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România, respectiv Decizia nr. 4/2CN/2022 privind aprobarea competențelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie general și Decizia nr. 5/2CN/2022 privind aprobarea competențelor medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară, intrate recent în vigoare, au generat revolta membrilor acestei categorii profesionale.
Cele două acte normative modifică peste noapte felul în care se realizează actul medical stomatologic în România, fără o consultare prealabilă a profesioniștilor în domeniu și fără a se ține seama de anii de studiu și de practică din cabinet. Sunt afectati pe de o parte medicii cărora li se impune obținerea unor specializări suplimentare pentru proceduri realizate până acum în baza diplomei de licență și, pe de altă parte pacienții care sunt nevoiți să apeleze la clinici mari pentru tratamentele respective. Inutil să mai evidențiem faptul că pacienții din mediul rural și din orașele mici sunt grav prejudiciați în dreptul lor la sănătate, fiind nevoiți să ajungă la clinicile din marile orașe. Practic mii de cabinete mici se vor închide, iar pacienții vor fi puși pe drumuri, de la un cabinet la altul, de la o specializare la alta, pentru niște proceduri care până acum se desfășurau în cabinetul cel mai la îndemâna pacientului.
În acest context, vă rugăm, doamnă Președinte, să ne răspundeți la următoarele întrebări:
- Care au fost motivele care au stat la baza emiterii celor două acte normative și dacă ele au fost întemeiate de anumite studii, analize, recomandări ale specialiștilor în domeniu etc?
- Există legi naționale sau legislație europeană care să impună adoptarea celor două decizii? Dacă da, care sunt acestea?
- Ați avut consultări cu medicii stomatologi din România cu privire la conținutul lor și, dacă da, care a fost punctul acestora de vedere?
- A fost consultat Ministerul Sănătății cu privire la conținutul celor două acte normative, și dacă da, care a fost punctul de vedere emis?
- Având în vedere gravele prejudicii aduse atât medicilor stomatologi, cât și pacienților, intenționați să abrogați/modificați cele două decizii?
Nu există răspunsuri