Către: domnul Marian Cătălin Predoiu
Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne,
Doamnei Georgiana Ramona Dabija
Președinte al Agenției Naționale Antidrog
De la: deputat Lilian Scripnic
Deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 18 – Galați
Subiectul întrebării: Aspecte privind funcționarea centrelor pentru recuperare și reabilitare pentru consumatorii de droguri și alte stupefiante
Stimate domnule Viceprim-ministru,
Stimată doamnă Președinte,
Fenomenul consumului de droguri în România a luat amploare în ultimii ani, iar Strategia națională în domeniul drogurilor 2022 – 2026 are prevederi clare în ceea ce privește lupta autorităților cu acest fenomen îngrijorător. Astfel, prin documentul menționat, Agenţia Naţională Antidrog este instituția cu atribuții în elaborarea, coordonarea, evaluarea şi monitorizarea politicilor în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, la nivel național, dar și în ceea ce privește asistența integrată a consumatorilor cu tot ceea ce implică aceasta: intervenţii şi servicii specializate de asistenţă medicală, psihologică şi servicii de reabilitare și reintegrare socială.
În acest sens, vă rugăm domnule Ministru și doamnă Președinte să ne comunicați următoarele informații:
- Lista cu centrele de recuperare și reabilitare a consumatorilor de droguri și alte stupefiante deținute de către statul român.
- Lista cu centrele de recuperare și reabilitare a consumatorilor de droguri și alte stupefiante deținute de persoane juridice private (asociații, fundații, alte forme de asociere din sectorul privat etc.), câte dintre acestea sunt de utilitate publică și ce subvenții sau alte forme de finanțare de la bugetul de stat au primit în anul 2022.
- Câte persoane au beneficiat de serviciile centrelor teritoriale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog ale Agenției Naționale Antidrog în anul 2022 și care este evoluția acestei statistici în ultimii 5 ani.
- Ce nevoi din punct de vedere logistic, financiar și/sau de resurse umane ați identificat pentru aceste unități de asistență a persoanelor consumatoare de droguri sau în curs de reabilitare?
- Ce legi au stat la baza implementării acestor centre și ce modificări legislative sunt necesare pentru a îmbunătăți activitatea de acordare a asistenței medicale, psihologice, sociale pentru persoanele consumatoare de droguri și stupefiante în curs de reabilitare și recuperare?
Nu există răspunsuri