Către: Domnul Cristian Celea
Președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
De la: Deputat Lilian Scripnic
Deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 18 – Galați
Subiectul întrebării: reducerea tarifelor pentru decontarea serviciilor prestate de către medicii de familie și medicii din ambulatoriu în anul 2024
Stimate domnule Președinte,
Publicarea pe site-ul CNAS, în transparență decizională, a proiectului de Ordin prin care se reglementează pachetelul de servicii şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023 a generat, pe bună dreptate, revolta medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriu.
În proiectul de act normativ CNAS reduce drastic valoarea prestațiilor medicilor, noile valori propuse de CNAS fiind: 7,7 lei – valoarea punctului per capita, 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie), 3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie. Medicii susțin că noile tarife practic le diminuează veniturile cu 30% și dacă se ține cont și de ceilalți factori economici care afectează activitatea cabinetelor (inflația, creșterea costurilor cu utilitățile și costul chiriei etc) reducerea reală a veniturilor este de 50% față de anul 2023.
Decizia actualului Guvern de a lovi în segmentul de medicină cel mai important, adică cel care ar trebui încurajat și dezvoltat tocmai pentru faptul că are grijă de pacienți în faza de pre-spital, este de neînțeles cu atât mai mult cu cât este binecunoscută criza de personal din sistemul de sănătate din România. Or, asemenea măsuri nu fac decât să descurajeze doctorii de familie și pe cei din ambulatoriu și să își pună problema foarte serios de a migra către clinicile private sau de a se pensiona.
În acest context, vă rog, domnule Președinte, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1.Care au fost motivele care au stat la baza deciziei de a reduce tarifele pentru prestațiile medicilor de familie și medicilor din ambulatoriu pentru anul 2024?
2.Care este economia la buget rezultată ca urmare a reducerii tarifelor tarifelor pentru decontarea serviciilor prestate de către medicii de familie și medicii din ambulatoriu în anul 2024?
3.Ați avut consultări cu reprezentanții medicilor de familie și a celor din ambulatoriu anterior lansării proiectului în dezbatere publică?
4.În contextul protestelor și nenumăratelor mesaje de nemulțumire venite din partea medicilor și mediatizate intens în ultima perioadă ați inițiat consultări cu aceștia?
Nu există răspunsuri